Bloeiend Pasen

Op de valreep van deze 1e Paasdag een gedicht dat ik tegenkwam en wat foto's van de bloeiende Paas... (lees meer)

---{}---

Pasen 2013

We zijn er! De reis is weer voltooid! De Paaskaars brandt! We vieren: De Heer is waarlijk opgestaan! En nog één keer zingen we ons lied van verlangen... (lees meer)

---{}---

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag, Sabbatum Sanctum, zo'n dag dat we maar wat aanrommelen, tot de Paaswake, omdat we er niet zoveel mee kunnen... (lees meer)

---{}---

Goede Vrijdag 2013

Verschillende keren probeerde ik, in de afgelopen jaren, Goede Vrijdag te schilderen. Maar écht gelukt is het me nooit. (lees meer)

---{}---

Anders

Omdat de rest van de groep het af liet weten, en ik geen zin had om alleen te gaan zwemmen liep de dag weer eens totaal anders dan gepland. (lees meer)

---{}---

Zondag Palmarum

Ook wel Palmpasen genoemd. De laatste zondag voor Pasen, het begin van de Lijdensweek of Stille Week, wat me altijd weer een beetje het gevoel geeft: we zijn er bijna... (lees meer)

---{}---

Zondag Judica

Dat is de naam van deze zondag. Zondag Judica of Eerste Passiezondag. Nu begint de eigenlijke lijdenstijd. De laatste zondag voor Palmpasen. Judica betekent: doe mij recht! Met deze aangrijpende woorden begonnen we vanmorgen de kerkdienst, toen we zongen uit Psalm 43

O God, kom mijn geding beslechten,
verlos mij van wie U versmaadt,
Boosdoeners willen met mij rechten,
die niet aan trouw en waarheid hechten.
Doe mij ontkomen aan hun haat,
o Heer, mijn toeverlaat.

(lees meer)

---{}---

Toen ging het licht uit..

We zaten er gistermorgen op tijd, met de gedachte: als je vroeg een afspraak hebt loop je gelukkig niet de kans dat het al flink is uitgelopen... (lees meer)

---{}---

Zo mooi

Natuurlijk heb ik ook liever hogere temperaturen en geen sneeuw meer... (lees meer)

---{}---

Zondag Laetare

We gaan op reis, schreef ik de vorige keer. Op reis en op weg naar Pasen.

Zondag Invocabit, de zondag van de intocht, waarbij psalm 91 centraal staat, zondag Reminiscere, waarbij psalm 25 centraal staat, en zondag Oculi, waarbij opnieuw psalm 25 centraal staat, en dan met name: 'Mijn ogen zijn gevestigd op God, of hij mij redt', zijn al geweest. Drie kaarsen branden er al. En vandaag steken we de vierde aan en gaan we verder met het 'stapellied'. De kaars voor zondag Laetare! De zondag die z'n naam ontleent aan Jesaja 66: 10 'Verheug u, Jeruzalem', en aan Psalm 122

 Hoe sprong mijn hart hoog op in mij,
toen men mij zeide: “Gord u aan
om naar des HEEREN huis te gaan !
Kom ga met ons en doe als wij !”
Jeruzalem, dat ik bemin,
wij treden uwe poorten in,
u, Godsstad, mogen wij ontmoeten !
Jeruzalem, van ver aanschouwd,
wel saamgevoegd en welgebouwd,
o schone stede, die wij groeten.

En die vierde kaars is roze, omdat het licht van Pasen al een klein beetje begint door te breken. Het wit van de paaskaars schemert al een beetje door het paars...

(lees meer)

---{}---

Rare dag

Na een onrustige nacht onrustig wakker geworden... (lees meer)

---{}---

Veujoar

Gewoon omdat we erin willen blijven geloven..., (lees meer)

---{}---

Op reis

Ik was er, door van alles en nog wat, nog niet aan toegekomen om op reis te gaan. Hoogste tijd dus! Ga je mee? Op weg naar Pasen!


In sommige kerken worden op de eerste zondag in de Veertigdagentijd alle zes de kaarsen aangestoken, en wordt er elke zondag eentje gedoofd, waardoor er steeds minder Licht komt. Zelf hou ik meer van toeleven naar Pasen als feest. Ook al moeten we nog door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag heen. Daarnaar ben ik op reis. Op reis naar het Licht van Pasen. En daarom steken we elke zondag één kaars meer aan.


Zondag Invocabit, de zondag van de intocht, waarbij psalm 91 centraal staat, en zondag Reminiscere, waarbij psalm 25 centraal staat, zijn al geweest. En vandaag vieren we zondag Oculi, waarbij opnieuw psalm 25 centraal staat, en danmet name: 'Mijn ogen zijn gevestigd op God, of hij mij redt.'

(lees meer)

---{}---