Reünie

In de vele jaren die inmiddels voorbij gegaan waren, nadat ik de cusus TVvG volgde,
kwam met enige regelmaat de vraag bij me naar boven:
hoe zou het met de andere cursisten zijn? Hoe is het hen vergaan sindsdien?
En welke invloed heeft de cursus op hun leven en geloven gehad?
Acht jaar is het  geleden dat we er aan begonnen, en van sommigen nam ik vijf jaar geleden afscheid.
Met een deel van de mensen 'van het eerste uur' deden we nog een jaar een vervolgstudie,
om ons nog meer te bekwamen in Pastoraat en Liturgiek.
Van hen nam ik dus een jaar later afscheid.
Toen leefde Marten nog. Onze docent liturgiek, waar ik nog vaak aan terugdenk.
Om wie hij was, èn om wat we van hem leerden. En nog steeds mis ik hem.

En toen de vraag voor de zoveelste keer bij me opkwam vond ik dat ik daar dan maar eens wat mee moest doen, en belde dezelfde dag nog naar één van de medecursisten, met wie ik van tijd tot tijd nog wel eens contact heb, en legde hem m'n plan voor om eens een reünie te organiseren. Hij was meteen enthousiast, en we maakten nog diezelfde week een afspraak om het verder uit te werken. De adressen had ik allemaal nog, en dus hoefden we die alleen maar even te checken aan de hand van het telefoonboek. Een locatie was ook snel gevonden, hetzelfde restaurant als waar we aan het einde van de eerste drie jaar afscheid van elkaar namen, en ook een datum was snel geprikt... Vervolgens stelde ik een uitnodiging op, met daarin de zin: dat het vooral ging om veel ruimte en tijd om met elkaar te praten en van gedachten te wisselen, en verzond die aan ze.

Al snel kwamen de eerste enthousiaste reacties. "Leuk!", reageerde iedereen, 'wat een fantastisch idee".  En eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht. Omdat we tijdens die studie jaren al zo'n bijzondere groep waren geweest. De eerste en enige groep zelfs die maandelijks een eigen krantje liet verschijnen, waarin iedereen die dat wilde zijn of haar ei kwijt kon.  Misschien kwam het ook wel door het feit dat wij de enige groep waren die zo verspreid door de provincie woonden. Andere groepen waren vooral Leeuwarders, die elkaar allemaal al min of meer kenden via de kerk. Terwijl wij allemaal uit heel verschillende kerken kwamen, varierend van Rooms Katholiek tot Chr. Gereformeerd. En nooit eerder was ik over en weer zoveel respect tegengekomen ten opzichte van elkaars geloof en leer.

Slechts drie reageerden helemaal niet, en eentje liet weten er totaal geen behoefte aan te hebben. Wel jammer, maar hun goed recht.

En gistermiddag was het dan zo ver. Al voor de afgesproken tijd kwamen de eersten binnen druppelen. En de begroetingen waren stuk voor stuk warm en enthousiast. Niemand vond de ander ouder geworden in de voorbije acht jaar ;-) Maar misschien dat dat komt omdat we allemaal op een leeftijd zijn gekomen waar dat er niet zoveel meer toe doet...

Eerst werd er bijgepraat bij een drankje.  En toen was het tijd om de borden te vullen en al etend verder te praten.

Alles zag er even lekker uit, en dus moesten er keuzes gemaakt worden ;-) Maar gelukkig konden we, omdat het een lopend buffet was, meerdere keren gaan kiezen. Waarna de gesprekken aan tafel weer even enthousiast verder gingen. Soms heel diep en serieus, maar er werd ook veel gelachen.En net als toen was er weer veel respect over en weer voor elkaars beleven en geloven. Wat ik toen, en ook nu, als heel bijzonder ervoer.
Niemand had alleen de waarheid in pacht.

En er werd echt geluisterd naar elkaar.

En tot slot deden we een rondje: wat heeft de cursus met jou gedaan en wat doe je er nu mee in de praktijk. Slechts eentje had na het volgen van de cursus de kerk vaarwel gezegd, omdat ze in haar kerk niet meer uit de voeten kon met de dingen die ze geleerd had, niet meer kon beantwoorden aan de verwachtingen binnen haar kerk als jeugdwerker. Maar ze had zeker niet het geloof vaarwel gezegd, integendeel! En de rest zat allemaal volop in het kerkenwerk. De meesten als ouderling. En velen hadden het druk met het hele SoW-proces. Dat formeel wel z'n beslag heeft gekregen binnen de PKN, maar waar aan de basis nog steeds hard voor gewerkt moet worden. Met verbazing heb ik geluisterd naar iemand die ouderling is en meer dan 100 adressen voor haar rekening heeft, omdat er gewoon niet meer ouderlingen te vinden zijn in haar gemeente (waar ze 5 predikanten hebben), en na anderhalf jaar nog steeds bij niemand op bezoek geweest is, omdat de meeste tijd gaat zitten in vergaderen en in het jeugdwerk, èn omdat ze gewoon niet weet waar te beginnen bij die 100 adressen, terwijl ze ook nog een baan heeft. Eéntje heeft na afloop van de cursus een HBO-opleiding theologie gedaan en is inmiddels afgestuurd als pastoraal werker. Allemaal hadden ze goede herinneringen aan de cursus, die bij allemaal wel terdege invloed op hun geloof en leven heeft gehad. Bij de een door oude ballast achter zich te kunnen laten, en bij de ander door totaal nieuw verworven inzichten.  En allemaal waren ze nog meer actief geworden in het kerkelijk leven.
De één was meer dan ooit een Jezus-fan geworden, terwijl de ander juist, onder invloed van de cursus, niets meer wilde weten over een leer van verzoening door Jezus lijden en sterven. En dat laatste begreep ik het best, omdat er toch een behoorlijk aantal docenten die leer afwees, en dat niet onder stoelen of banken stak... De één was een fantieke aanhanger geworden van de leer van mensen als den Heijer en Kuitert, terwijl de ander dat ver van zich hield. De één zou absoluut niet kunnen zonder de wekelijkse/dagelijkse contacten met gemeenteleden, terwijl de ander dat veel minder had...
Ik vond het boeiend om al die dingen te horen.

Al met al een heel geslaagde reünie, die zeker om een vervolg vraagt... over vijf jaar?

Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.