Het stond in Helderse Courant krant:

Gij zult op zondag niet vlaggen!
En als rechtgeaarde Nederlander,
krijg ik dan altijd de neiging om de hakken in het zand te zetten en de kont tegen de krib te gooien. :-)

Dus ook nog maar even het Protocol opgezocht.. :-(
En gelukkig heb ik een man...
Die meer gezagsgetrouw is.


Dus vlagden we vandaag.
Aán onze nieuwe vlaggenmast,
die we vrijdag bij Jochum en Annette ophaalden.

En juist dat: die nieuwe vlaggenmast,
maakte het extra moeilijk voor me om me aan het protocol te houden,
want ik wilde het zó graag zien...

Maar 't is me gelukt!
En dus voel ik me "sterker dan hij die een stad in neemt"!
(Uit datzelfde Spreuken 16, waar ik eerder over schreef: waar staat:
32 Een lankmoedig mens overtreft een held,
wie zijn geest beheerst, hem die een stad inneemt)

En des te groter was vanmorgen het plezier,
toen het meteen nadat we opstonden droog werd,
en de vlag gehesen kon worden.
Want dat kunnen we nu:
de vlag hijsen!

Niks geen moeilijk gedoe meer met eerst de stok uit de houder halen,
de vlag eraan knopen en dan de stok er weer in...
Nee, gewoon de vlag aan de lijn binden, en hijsen maar!

Alleen 't Wilhelmus ontbrak,
maar verder was het net echt!

En hij is zó hoog, dat ik 'm vanuit m'n raam,
naast m'n pc kan zien!

Lang leven de jarige!!

Dondersteen schreef op 28 April '08 - 20:23 ;

Wie heeft dat bedacht, dat er niet gevlagd mag worden op zondag? Dát zou ik wel eens uitgezocht willen hebben. Wie, welke man of vrouw (maar ik vermoed een man) dat als regel heeft ingesteld ergens vlak na de tachtigjarige oorlog of zo. Tsssk.

Jullie vlag hangt er overigens prachtig bij. Peer doet hier altijd de truuk met de wandhouder en daarbij klimt hij dan eerst op een stoel. Hijsen is niet alleen gemakkelijker maar ook veel officiëler, dan is het echt ‘een momentje’. En ach, als ik het morgen woensdag kan laten zijn (zie log) dan kun jij het best op maandag zondag laten zijn. ;-)

Dondersteen (link)  · reageer op Dondersteen

Renée schreef op 29 April '08 - 01:42 ;

Grappig, jullie hebben ook een vlag met een dónkerblauwe baan. Ik heb de vlag van mijn ouders nog, die heeft dat ook. Onze eigen vlag, die kleiner is, heeft een kobaltblauwe baan. Volgens de richtlijn die ik deze week, in welke krant ??, las stond dat vermiljoenrood, wit en kobaltblauw de verplichte kleuren zijn. En ja, alweer: wíe dat bepaalt stond er niet bij…
Persoonlijk vind ik donkerblauw nogal somber. Ik herinner me dat er ergens in de late jaren vijftig, zestiger jaren misschien, nylon vlaggen waren, met een soort transparant lichtblauw, daar werd ik zóóó vrolijk van….. Trouwens, het hele vlaggengebeuren heeft te maken met overmeesteren en landjepik, vlaggen planten = territorium afbakenen (maan, onder de Noordpool), dus dat feestelijke gevoel van mij bij een vlag is een bedenkelijke vreugde… Daarbij komt ook nog eens dat het vlaggen geen eeuwenoude traditie is, hooguit een paar eeuwen, maar veel meer niet.

Renée  · reageer op Renée  · lees reactie van Ettje

Hilda schreef op 30 April '08 - 15:00 ;

Hijsen kan ik wel ;-) maar vlag heb ik niet, nooit gehad ook. En net vandaag met H erover gehad dat we met het misbruik van de driekleur (tegen alle anderen) tegenwoordig ook steeds minder geneigd zijn om er zoéén aan te schaffen. Bestaat er ook een wereldvlag?

Hilda (email) (link)  · reageer op Hilda  · lees reactie van Ettje

Renée schreef op 30 April '08 - 21:55 ;

Ja, er bestaat een wereldvlag, die van de Scouting.

De wereldvlag voor de meiden is een goudgeel klaverblad, trefoil, in het Engels, op een blauwe ondergrond, symbool voor een blauwe hemel met een stralende zon. De golvende lijn onderaan het klaverblad is een vlam, dit is een teken van vriendschap tussen alle scouts over de hele wereld. De twee sterren staan voor de wet en de belofte en de kompasnaald wijst onze de goede weg.

De wereldvlag voor de jongens is paars met een witte, Franse lelie erop. De twee sterren hebben bij elkaar tien punten en die staan voor de tien punten van de internationale Scoutingwet. De naald in het midden is de kompasnaald die de goede richting aangeeft. Om de lelie heen is een touw, waarin een platte knoop is gelegd.

Renée  · reageer op Renée

Ettje schreef op 03 Mei '08 - 14:59 ;

In reactie op Renée; Net als jouw vlag komt ook mijn vlag bij m’n ouders vandaan. En bovendien is het een vlag met een stukje bijzondere geschiedenis. ‘t Was namelijk zo: bij de bevrijding van m’n geboortedorp bleek de vlag, die normaliter van de toren wapperde, tijdens de oorlogsjaren verdwenen te zijn. Dus bood mijn vader zijn vlag aan, die hij speciaal had laten maken na D-day, door een plaatselijke naaister, tegen vergoeding middels etenswaren.
Maar het valt inderdaad wel op, die vlag met z’n donkerblauwe baan en wat donkerder rode baan. Zo zie je ze tegenwoordig niet meer. Of heel weinig.

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje

Ettje schreef op 03 Mei '08 - 15:01 ;

In reactie op Hilda; Renée heeft al een soort van antwoord gegeven, maar ‘k weet niet of je dát bedoelt. Ik heb geen idee of er een wereldvlag is. Misschien een idee om er eentje te gaan ontwerpen? :-)
Maar wat bedoel je precies met misbruik?

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.