Rouwen

Soms is het fijn dat er dichters zijn die, beter dan je het zelf kunt verwoorden, woorden hebben gevonden voor wat je bezig houdt of beroert...

Eén zo'n dichter is Vasalis.

En ik lees:

Er zijn dingen, die alleen het oppervlak beroeren,
daaronder blijft de ziel gelijk en blinkt,
zoals een vijver waarop blaadren varen,
of als een kinderoog onder verwaaide haren.
Men zingt en luistert hoe het klinkt.

Maar er zijn soorten van verdriet,
die iets verandren aan het lied.
Men wordt bespannen met heel andre snaren
en wie het niet ervoer, die weet het niet.

....

En even later lees ik:

Zoveel soorten van verdriet.
ik noem ze niet.
Maar één, het afstand doen en scheiden.
En niet het scheiden doet zo'n pijn,
maar het afgesneden zijn.

....

Afgesneden zijn. Afgesneden door de dood. Nooit meer even kunnen vragen.... Nooit meer even kunnen vertellen... Nooit meer samen lachen... Het laatste draadje met m'n kinderen jaren voor altijd afgesneden. Het is bespannen worden met heel andre snaren. 

Met 'neef' Karel deel ik nog wat herinneringen. En hij stuurt me een foto, van een nog 'jonge' Jochum, samen met mijn lieve opa en oma, zijn oom Jans en tante Betje. Ja, zo heb ik hem ook gekend. En we lachen er samen om, omdat je hem in dat jasje kon uittekenen... Geen idee hoelang hij dat wel niet gedragen heeft. En 'k zit in mezelf te grinniken om de stropdas die hij draagt. Zal vast geweest zijn vanwege z'n moeder, die nogal van de deftige was.

 

Maar 't doet ook pijn. Omdat ze er allemaal niet meer zijn. En dat dat nu eenmaal bij het leven hoort, doet daar niets aan af. Aan de pijn van het afgesneden zijn. 

"Ik zou mezelf wel bij de haren willen nemen en overgaan tot de orde van de dag', zeg ik tegen Jan... En hij zegt: 'De orde van de dag is: rouwen!" En dus laat ik ze maar komen, de golven van verdriet en gemis. Wetend dat er na de vloed altijd weer eb komt!

Marleen schreef op 04 December '08 - 10:55 ;

Die gedichten zijn enorm treffend, de woorden van Jan ontzettend wijs. Sterkte lieve Ettje.

Marleen (email) (link)  · reageer op Marleen

Hilda schreef op 05 December '08 - 22:35 ;

Wat raak verwoord door Vasalis.
Misschien gaat het mij niets aan, maar ik breek mijn hoofd over wie Jochem is/was. Je noemt hem in een vorig berichtje opa, maar schrijft hier ‘mijn lieve opa en oma’. Is hij je oom?

Hilda (email) (link)  · reageer op Hilda

Annelies schreef op 07 December '08 - 22:55 ;

Ik kan bij lange na niet bevatten hoe zwaar het verlies voor u is, maar ik snap wel een beetje hoe u zich voelt.
Tijdens pake’s crematie voelde ik alleen het verlies van een man die meer mijn opa was dan wie dan ook. Maar in de dagen daarna kwam het besef dat ik nooit een echte opa en oma heb gehad. Ja, pake en beppe waren er op verjaardagen en ik voelde me door hen geliefd, maar een opa en oma die op je passen, die uitstapjes met je maken, waar je kunt logeren. Dat heb ik nooit gehad.
Niet door jullie, maar omdat mijn grootouders niet zo waren. Ik heb nooit grootouders gehad zoals jullie nu grootouders zijn. Een opa en oma die belangstelling hebben voor hun kleinkinderen. Die bellen om te vragen of sinterklaas is langs geweest. Die de passie van schelpen sparen delen met hun kleinkinderen. Die hun kleinzoon liefdevol omi’s leverworst noemen.
Ik heb niks te klagen over mijn jeugd, maar dit besef hakte er van de week flink in bij me. Dat is een heel ander rouwen.

Annelies (email)  · reageer op Annelies  · lees reactie van Mama-Omi

Mama-Omi schreef op 08 December '08 - 18:41 ;

In reactie op Annelies; Ik weet het Annelies. Ik weet het dat jullie dat gemist hebben. Ik weet dat jij dat gemist hebt. En dat spijt me verschrikkelijk voor je. Want wat heb je aan de herinneringen aan een oma die met je, als zesjarige, gaat scrabbelen met het woordenboek erbij. En die zelf elk kwartetspelletje wint. :-( Kan ik me nog kwaad om maken. Pieter en Jochum hebben nog wel eens bij oma Kole gelogeerd, meen ik. Oké, ook maar één keer. En Gert Jan was elke zomervakantie bij Pake en Beppe. En de jongens gingen een tijdje zondags, om de beurt bij opa en oma eten… Maar veel meer herinner ik me ook niet.

Trouwens ‘omi’s leverworst’heeft Roan zelf bedacht!! :-)

Mama-Omi (email) (link)  · reageer op Mama-Omi


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.