Droog

Natuurlijk weten we wel dat het hier droog is. We zien het dagelijks in onze eigen tuin, en zo nu en dan geven we de planten nog water om ze niet allemaal te laten verdrogen.

En 't feit dat de Passiebloem maar twee vruchten heeft komt ook door de droogte. Want om vruchten te maken heeft ie regen nodig.

 

Maar hóe droog het is zagen we vanmiddag, toen we een wandeling door 't Mariëndal maakten. Alle lage vegetatie is weg. Nergens meer een varen te bekennen, nergens een paddenstoel, en de bessen aan de heesters zijn allemaal verschrompeld... 

En toen kwamen we bij de plas, en zagen daar die eenzame reiger staan. Midden in de plas, met nog net z'n poten in het water. Alle andere watervogels zijn verdwenen. Nergens was een eend, aalscholver of waterhoentje meer te zien. Zelfs de meeuwen en de kauwen waren er niet.

 

 

En kijkend naar die reiger zagen we het riet rondom, waaraan duidelijk te zien is hoe hoog het water normaliter staat. De riet-sigaren staan gewoon op het droge,

 

en de wilgen, die normaal aan de rand van het water staan, staan nu verloren op het droge...

 

 

Toen pas drong het écht tot ons door hóe droog het allemaal is. En hoe de natuur snakt naar water.

Op de website van het KNMI zag ik dat we inmiddels al op - 350 mm regen staan, da's 35 cm. Dat zijn heel veel buien.

Op 't kaartje is duidelijk te zien dat we, samen met een klein stukje Zeeland, op 't droogste plekje van ons land wonen.

 

Dat is dus de keerzijde van: alle dagen droog, zonnig, en veel wind! Tijd voor een buitje dus!! :-)

Dondersteen schreef op 21 September '09 - 08:04 ;

Het zal er ongetwijfeld aankomen een dezer weken. Het is tenslotte zo-goed-als-herfst. En gelukkig kan de natuur heel veel hebben. Jaren geleden werd hier gesproken van ‘grote droogte’ en dat de vennen voorgoed verloren zouden zijn. Eén goede regenperiode en ze zijn weer terug zoals ze waren. Dat is toch allemaal prachtig in elkaar gezet, die natuur.

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen

Renée schreef op 22 September '09 - 20:10 ;

Ach toch, jullie daar staan helemáál droog…...Wij hier trouwens ook, zitten nét in het gele gebied. Heb gisteravond gesproeid want de hortensia’s en de geraniums (nee, niet de ouwelulleplant maar de ooievaarsbekken0 gingen hangen. Verder gaat het hier goed.

Renée  · reageer op Renée


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.