Kunst in de Publieke ruimte

Het stond in de krant dat het er al een tijdje staat. Een nieuw kunstobject, in de publieke ruimte. En hoewel we er regelmatig komen was 't me toch nog niet opgevallen. Alle reden dus om vanmiddag maar eens een kijkje te gaan nemen.

En omdat ik al iets wist over de betekenis ervan, ontroerde het me. Het heet:

 

Vanuit elke hoek is het weer anders. Maar elke keer is het mooi en raakte het me. 

't Werd in opdracht van de Koninklijke Marine gemaakt als monument, om omgekomen marinepersoneel te herdenken, op de derde donderdag in Mei. En 't beeld zit vol symboliek.

 

De lichtgebogen muur vormt een deel van de levenscirkel. De drie uitgehouwen mens silhouetten symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. Aan de bovenzijde de golven die zowel voor het maritieme als de golf van emotie staan, die de dood met zich meebrengt. De boot met de drie treurende mensen staat symbool voor de nabestaanden die doorvaren in het leven.

De vier pilaren staan voor het symbool Aarde, de vier elementen – aarde, water, lucht en vuur en de drie silhouetten staan voor de drie-eenheid, het getal van de hemel. Vier en drie is dus aarde en hemel, staat gelijk aan leven en dood.

Tot slot heeft de titel ook nog een verborgen betekenis. ‘Schaduwen van Licht’ heeft betrekking op het effect wanneer de zon op het monument schijnt. De dood mag dan gaten geslagen hebben in mensenlevens, er is ruimte voor mooie herinneringen. In de slagschaduw van het monument zijn het de silhouetten waar het licht blijft schijnen.

Ik vind het mooi, heel erg mooi. Alleen jammer dat uitgerekend vandaag er zoveel auto's stonden. Pas toen we er waren realiseerde ik me dat vandaag er ook een halve marathon gelopen werd op Texel, en die 1650 deelnemers begonnen hun loop op de veerboot en moesten natuurlijk wel hun auto's kwijt voor ze aan de loop begonnen. Dus 'k ga vast nog wel een keer kijken, als er geen auto's staan.

Marleen schreef op 28 September '09 - 10:26 ;

Wat een prachtig kunstwerk, zo vol symboliek.

Marleen (email) (link)  · reageer op Marleen

Dondersteen schreef op 28 September '09 - 20:18 ;

Prachtig. Werkelijk ontroerend mooi. Ik vind het zo knap als een kunstenaar emotie zo kan vertalen in brons.

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.