Gelijkenis

We kennen elkaar nu ongeveer zo'n tien jaar. Niet in levende lijve, maar via een klein mailgroepje van Nederlanders en Oud-Nederlanders die, ook al is het al zo'n vijftig jaar geleden dat ze emigreerden, graag hun Nederlands op peil willen houden.

We praten over koetjes en kalfjes, over 't weer hier en daar, over 't ouder worden, over herinneringen van vroeger, over het nu en over alles waar je het als vrienden met elkaar over kunt hebben. En delen lief en leed met elkaar.

Deze week kwam op een gegeven moment het bewaren van digitale foto's ter sprake. Waarbij we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat er niets gaat boven een échte, door een vakfotograaf ontwikkelde zwart/wit foto, omdat die soms, bijna honderd jaar later, mits goed bewaard, er nog perfect uitzien.

En zo kwam het dat ik een schoolfoto uit 1914 liet zien, via de mail, en erbij vertelde dat zowel m'n vader, als z'n enige zus (jong overleden) en z'n broer erop stonden. 't Duurde maar even voor er een reactie kwam en één van hen me schreef: zowel de tante als m'n vader gevonden te hebben, door de sprekende gelijkenis tussen m'n tante (die ik dus niet gekend heb) en mij, en doordat ze trekjes van Roan zag bij wie zij dacht dat dat m'n vader wel zou zijn... Een beetje verbaast, omdat ik dát nog nooit eerder had gehoord keek ik zelf naar de foto. Om vervolgens te ontdekken dat onze kleinzoon Jochum 'erop stond' door de sprekende gelijkenis met m'n oom... :-)'t Is dat ik er niet in geloof, maar anders zou je denken dat het een reïncarnatie is...

Zelf zie ik de gelijkenis tussen m'n tante en mij niet, en al evenmin zie ik trekjes van m'n vader in Roan. Maar ja, ze had het wel helemaal goed. Dus 't zal wel zo zijn. En nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig of er nog meer mensen zijn die m'n tante kunnen vinden... Of kleinzoon Jochum. 

Overigens, 't is echt een foto die, althans voor mij, een heel mooi beeld van die tijd geeft. Wat een verschil met de kinderen van nu op die leeftijd. Heel terecht merkte één van m'n mailvrienden op: wat een zorgelijk kijkende kinderen allemaal... En dat kan natuurlijk best, want 1914 was natuurlijk niet een vrolijk jaar.

Dondersteen schreef op 13 November '09 - 00:05 ;

Ik zie het niet. Maar het is wel een prachtige foto. Ook al kijken ze allemaal zorgelijk. ;-)

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.