Vier keer geslaagd

In volgorde van leeftijd:

 

Zij behaalde haar propedeuse.[bijna :-)]


Zij haalde drie extra certificaten voor haar vervolgstudie.

 
Zij slaagde voor haar VWO-examen.

Hij haalde z'n zwemdiploma.

Alle vier zijn ze er op hun eigen manier blij mee en trots op! En wij zijn blij met hen en trots op ze.

Zo worden klein(e)kinderen alsmaar groter en groter. Worden het steeds meer volwassen vrouwen/mannen die volop in het leven staan. Een leven dat soms totaal anders is dan ons leven en het leven van onze kinderen, omdat de tijd totaal anders is geworden en het leven totaal anders is geworden. En allemaal maken ze belangrijke keuzes voor de rest van hun leven, en gaan ze hun eigen gang door het leven.

En vaak kijk ik er met verbazing naar hoe deze jonge mensen, kinderen van onze kinderen, op hun manier in het leven staan. Waarbij de verschillen steeds duidelijker worden, ook als ik zie hoe verschillend ze in het leven staan, doordat ze zelf zo verschillend zijn. 

Maar vooral hoe groot de verschillen zijn met onszelf, met hoe wij opgroeiden, in de jaren na de oorlog, waarbij er nog jarenlang aan alles gebrek was, en waarin veel dingen nog lang op de bon waren. Een leven zonder wasmachines, radio, televisie, computers, digitale camera's, luxe fietsen, brommers, auto's, mobieltjes, en dure vakanties. En waarin je geen eigen kamer had, je slaapkamer je slaapkamer was, laat staan een eigen radio, televisie, computer, dvd-speler. Waarin je door de week allemaal rond de eettafel leefde, dus ook je huiswerk maakte, in de achterkamer of eetkeuken, en hooguit zondags in de mooie kamer kwam, om er een spelletje te doen of een boek te lezen...

Een leven waarin het gewoon was om zondags twee keer naar de kerk gaan, en door de week naar catechisatie, jongens- en/of meisjesvereniging. Een leven van drie keer daags aan tafel eten met z'n allen, en waarbij minstens twee keer per dag aan tafel gelezen werd. Een leven van blij zijn als je naar de middelbare school mocht/kon om nog wat meer te leren. Een leven waarin het niet vanzelfsprekend was dat je ging doorstuderen. Een leven waarin het gewoon was dat je ontslagen werd, als vrouw, als je ging trouwen.

Maar vooral een leven van blij zijn met kleine dingen, en weet hebben van niet alleen maar voor jezelf leven, en van: hoe alles betrekkelijk is en tijdelijk. En van: weten wat er wel of niet toe doet, van: leven met de seizoenen, en gelukkig zijn met liefde en aandacht, in plaats van met het hebben van... Aanzien, status, spullen.

Ik denk dat ze zich er niets, helemaal niets, bij voor kunnen stellen hoe ons leven was toen wij zo jong waren als zij nu zijn. En soms denk ik wel eens als ons verweten wordt dat we niet meer mee willen gaan met de tijd, niet meer willen veranderen: jullie moesten eens weten hoeveel veranderingen wij al meegemaakt hebben... We hebben een leven lang niet anders gedaan dan meegaan en veranderen en accepteren dat niets meer is zoals het was... 

Ach, zomaar wat overpeinzingen, dat krijg je als je ouder wordt, bij vier geslaagde kleinkinderen!

Joëlle schreef op 18 Juni '10 - 13:29 ;

Iets te vroeg gejubeld, ik heb m’n propedeuse nog niet, maar wel bijna. ;-) Ik moet nog een aantal opdrachten inleveren en twee toetsen maken, maar de kans is heel groot dat ik ‘m dit jaar haal. :-)

Joëlle (email) (link)  · reageer op Joëlle  · lees reactie van Omi

Omi schreef op 18 Juni '10 - 13:50 ;

In reactie op Joëlle; Oeps! Dacht dat het van je tentamen Nederlands afhing… En dat heb je gehaald.
Nou ja, laat je er nog maar even gewoon bijstaan. Ga er vanuit dat het wel goed komt!! :-)(angel)

Omi (email) (link)  · reageer op Omi  · lees reactie van Joëlle

Carla schreef op 18 Juni '10 - 16:32 ;

Gefeliciteerd!
En ook de geslaagden van harte proficiat!

Carla  · reageer op Carla

Joëlle schreef op 18 Juni '10 - 21:55 ;

In reactie op Omi; Het hing in zekere zin van het tentamen Nederlands af: als ik dat niet haalde was de kans om de propedeuse dit jaar te halen verkeken. Maar er is dus weer hoop. ;-) Over een maandje weet ik het, met nog eventuele herkansingen in augustus. ;-)

Joëlle (email) (link)  · reageer op Joëlle

Hilda schreef op 20 Juni '10 - 12:08 ;

Wordt jullie verweten dat je niet meegaat met je tijd? Jullie gebruiken toch wel computers en digitale camera’s, ik vermoed dat jullie ook een magnetron en een tv hebben.

Er is veel veranderd. Dat zal altijd wel zo zijn en misschien gaan veranderingen ook steeds sneller, dat weet ik niet. Dat betekent dat ook kinderen van nu als ze oud zijn moeite zullen hebben om alle veranderingen van dan bij te benen. Het is ook idioot natuurlijk: juist als je eigen tempo afneemt, gaan de ontwikkelingen steeds sneller.

Maar per saldo denk ik dat veranderingen niet negatief of positief zijn. Sommige dingen zijn vooruitgang, andere verlies. Veel ontwikkelingen zijn me zeer welkom (zoals dat alle kinderen naar het vo kunnen en het gemak van elektriciteit en cv).

Hilda (email) (link)  · reageer op Hilda


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.