Warm, warmer, warmst

Voor iedereen die last heeft van de warmte:

Natuurlijk snap ik best dat er mensen zijn die slecht tegen de warmte kunnen en voor wie deze dagen geen pretje zijn. Met hen heb ik best wel te doen, zoals met die mailvriendin in Utrecht, die de voorbije week al ettelijke keren van d'r stokje is gegaan... Dat is rot. Maar wel uitzonderlijk. 

Maar om er nou een Nationaal Hitteplan voor te gaan maken en dat vervolgens uit de kast te gaan trekken... Je vraagt je werkelijk af welke idiote ambtenaar dat nou weer bedacht heeft. Vast eentje die dacht: ook nog even wat te moeten doen voor z'n geld.

Want 't is natuurlijk onzin om te doen of het een ramp is, waarvoor je een soort rampenplan nodig hebt... Kom nou toch! Is het eindelijk zomer, en kunnen we eindelijk lekker buiten zitten tot in de kleine uurtjes, gaan we er een drama van maken, compleet met Nationaal Hitteplan. 

En voor iedereen nu gaat roepen maar bij jou is het niet zo warm als bij ons, ook hier steeg het kwik vanmiddag in de schaduw tot 31 graden en in de half schaduw tot 37 graden. 

Mij triggert het in ieder geval mateloos, al dat gekreun en gesteun over de warmte. Het is toch echt iets van deze tijd al die krantenkoppen over de warmte: "Hitte vooral gevaarlijk voor ouderen", "Adviezen hoe om te gaan met huisdieren bij deze hitte", "Wie zich naar buiten begeeft doet er goed aan de schaduw op te zoeken".

Nogal wiedes, denk ik dan. Dat deden we vroeger gewoon uit onszelf. Daar hadden we geen Nationaal Hitteplan voor nodig. Dat wist je gewoon, en verder deed je er niet moeilijk over. 

Zeker weten dat m'n grootvader, die toch de hele dag buiten werkte, nooit gehoord heeft van een tropenrooster, en dat m'n oma gewoon d'r huishouden deed, zoals elke dag. Misschien deden ze  een stapje minder, maar 't werk ging gewoon door.

Voor de dorst zette ze kannen vol thee, die ze dan zoette en weer af liet koelen in de kelder, en 'k weet nog hoe lekker dat was! Want ik werd ermee volgegoten als ik er logeerde in de zomervakantie. Dat wist ze gewoon van zich zelf, dat je veel moest drinken als 't warm was. Daar had ze geen Nationaal Hitteplan voor nodig. En na gedane arbeid was het goed rusten op de tuinbank onder de kastanjeboom.

Gewoon in hun goeie goed. Met rokken tot aan de enkels en lange mouwen, zitten ze hier, links en rechts m'n beide oma's en in 't midden een tante. Met onder die donkere jurken een hemd, borstrok en onderrok. Van korte mouwen en korte broeken hebben ze nooit iets meegekregen. Dat kwam pas veel later.

Maar toch klaagden ze niet over de warmte, ik heb het tenminste nooit gehoord, en namen het weer gewoon zoals het kwam. Al woonde m'n oma rechts in de zomer wel in de zomerkamer, een aanbouw aan haar huisje, met daarin twee bedsteden, waar dan in geslapen werd, in plaats van in de bedsteden in de kamer waar ze 's winters zat. En als kind vond ik dat spannend en leuk, dat slapen in de zomerkamer.

En als ik moe was van het buitenspelen en van het "van de wal in de sloot" meehelpen in de tuin, want dat deed je de hele dag, zat ik heerlijk bij ze in het prieel van kamperfoelie, gewoon maar te zitten, en te luisteren naar 't ritselen van de krant waarin opa las, en soms een stukje uit voorlas aan oma, als hij vond dat zij het ook moest weten... En 's avonds dook ik, gewoon als het kinderbedtijd was, met rode konen van de zon in het verenbed en sliep, gewoon onder de dekens, als een marmot.

En dus lees ik, met veel instemming de column van Elma Drayer in Trouw, die net als ik niks begrijpt van al die opgeklopte berichten en waaarschuwingen voor de warmte. En samen met een vriendin in Australië, die ook niets snapt van alle commotie over de warmte, lach ik erom, en zoek nog maar even de foto's op van de voorbije winter...

Heerlijk was het. Sneeuw tot aan de vloedlijn en sneeuw op Texel. En 'k herinner me dat ook toen er allerlei enge weer-waarschuwingen waren, en ook toen mensen klaagden over de winter... Blijkbaar is geen enkel weer meer gewoon en heel normaal.

Maar 'k ben me er ook van bewust dat de triggers, door het geklaag over de warmte, nog een andere oorzaak hebben. Want ooit had ik een moeder die als geen ander kon klagen over de warmte, en dat dan zo deed dat ik er een gigantisch schuldgevoel door kreeg, alsof ik verantwoordelijk was voor de warmte en er dus iets aan moest doen dat het koeler werd. En wat ik ook voorstelde, de balkondeur open, bij ons in de tuin komen zitten, beneden op een bankje aan het water gaan zitten... het was nooit goed. En nu, jaren later, als ik iemand op een soortgelijke toon hoor klagen over de warmte, is het er weer, dat akelige machteloze gevoel, en 't gevoel niet te deugen omdat ik er niks aan kon veranderen.

En misschien baal ik daar wel het meest van, dat elke mooie dag nog steeds zo gemakkelijk onderuit gehaald kan worden door haar gezeur! En daarom heb ik me voorgenomen om er gewoon niet meer naar te luisteren, me er voor af te sluiten en zelf gewoon ervan te genieten. En als iemand zegt, op dat heel speciale toontje: Warm hé..., dan ga zeggen: ja, lekker!

Trouwens, hier valt de eerste onweersbui. Laten we hopen dat het desondanks morgen toch weer mooi is en lekker warm.

Dondersteen schreef op 03 Juli '10 - 01:24 ;

Ik ben het totaal met je eens! Ook ik puf wel eens maar ik klaag er niet over. Want het is inderdaad normaal voor de tijd van het jaar. Net als sneeuw en ijs in de winter. En storm in de herfst. ‘Wij’ (de Nederlanders) vinden steeds vaker dat iemand het allemaal voor ons op moet lossen. En als dat niet gebeurt zoeken we een zondebok. En dan doet de media daar nog een schep of tien bovenop. Alsof we helemaal niet meer zelf kunnen denken zeg.. Tsk.

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen

Annelies schreef op 03 Juli '10 - 17:23 ;

Weet u wat goed helpt tegen de warmte? Een sanfter engel!
Weet u nog wat dat is :-)

Annelies (email)  · reageer op Annelies

Mama/Omi schreef op 03 Juli '10 - 17:39 ;

Zeker weet ik dat nog! En ‘toevallig’ heeft papa ijs meegenomen en ik verse jus. :-)
Maar ‘k wacht nog maar even, tot de regen voorbij is! Temperatuur is opeens gedaald van 25 naar 20 graden. :-(

Mama/Omi (email) (link)  · reageer op Mama/Omi

Anke schreef op 03 Juli '10 - 23:21 ;

Een sanfter engel?????? leg es uit, klinkt als lekker…
Totaal met je eens over dat gezeur over warmte. Heb vandaag helderop in de tuin gewerkt, petje achterstevoren op, het zweet liep in m’n ogen, heerlijk, half uur werken, kwartier rust in de schaduw met water en groentensap, prima uit te houden. Vooral niet gaan zitten zuchten hoe warm het wel niet is. Ik wil het niet horen. Geniet me te pletter. Lekker: dat ik het eens niet koud heb is toch mooi meegenomen!!!! En de tuin vindt het best zo! Vanavond met groot plezier zwerfkeien staan afspuiten met de hogedrukspuit: mijn eigen pretpark, gratis entree, reuzelol en lekker koel en nat, dat is puur geluk :-)

Anke  · reageer op Anke  · lees reactie van Ettje

Ettje schreef op 03 Juli '10 - 23:32 ;

In reactie op Anke; Je neemt een longdrinkglas, doet daarin drie bolletjes vanille-ijs, en schenkt er verse jus d’orange op tot het glas vol is. Rietje erin, plus sorbetlepel. En smullen maar.
Leerden we in Duitsland drinken en is in de zomer favoriet! :-)

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.