Morgen is zij de bruid

Heel heel lang geleden, in 1898, dat is dus 114 jaar geleden...,

trouwde op 14 mei Ettje Guikema met Albert Mollema... Hun trouwakte vond ik op het internet, en die akte was zo groot dat ie niet eens in één keer op m'n scherm paste, maar wel liet zien: zo is het begonnen!! En enigszins verbijsterd ontdekte ik: opa had toen al geen ouders meer, hoewel hij nog maar 24 jaar was en oma had, nog maar 20 jaar, alleen nog een vader, die niet lang daarna overleed. Die Ettje en Albert waren dus mijn opa en oma!

 

 

Het raakte me, die ontdekking, en voor het eerst dacht ik: misschien was opa daarom wel zoals hij was... Maar goed, dit terzijde, want daar gaat het nu niet om... Van hen heb ik zelfs nog een trouwfoto, wat zeker bijzonder geweest zal zijn in die tijd! En 't ringetje dat zij toen van haar Albert kreeg, kreeg ik ooit, en gaf het later weer aan een andere Ettje... toen die 21 werd.

Zeven jaar later trouwden, op 10 juni 1905, die andere opa en oma. En ook hun trouwakte vond ik. Toen waren we dus al in de vorige eeuw aangekomen... Opa was 25 jaar en oma 24 jaar. Jammer genoeg heb ik van hen geen trouwfoto, maar wel een foto van ongeveer vijf jaar later, samen met hun twee dochters. En al jaren draag ik de trouwring van deze oma...

 

 

Daarna duurt het een tijdje voor er weer getrouwd wordt. Want het duurt dan tot 15 juni 1940 voor mijn ouders trouwen. En de ene opa en oma zijn dan al al 42 jaar getrouwd en de andere 35 jaar. Inmiddels is dan de Tweede Wereldoorlog al ruim een maand gaande, en van een feest is er daardoor geen sprake meer. Ze gaan, samen met de ouders van m'n moeder, op de fiets naar gemeentehuis en de daarop volgende zondag wordt er in de kerk een zegen over hun huwelijk gevraagd, waar de andere opa en oma dan ook bij kunnen zijn. Ooit heb ik daarvan een klein berichtje gelezen in een oude krant, maar ben dat kwijtgeraakt. En hun trouwakte is nog niet openbaar omdat het nog te kort geleden is... Maar er is wel een foto van ze gemaakt, en dat is dan ook meteen de enige foto ervan. Mijn vader was toen 31 jaar en m'n moeder was 33 jaar.

In het jaar dat zij 25 jaar getrouwd zijn trouw ik op 25 november, met Arnold, als eerste van hun drie kinderen, 20 jaar jong. (waardoor ik door m'n trouwen opeens meerderjarig werd) :-) Zo ging dat toen! En eerlijk gezegd heb ik geen idee of dat nu nog zo is, dat je door de gehuwdestaat meerderjarig wordt... Dan is het inmiddels 1965 geworden. En ook wij krijgen kinderen... Vijf zelfs.

 

En de eerste die dan trouwt is onze zoon Gert Jan, nog maar 19 jaar jong, met zijn Rineke, in 1988! Wij zijn dan bijna 24 jaar getrouwd.

En zo worden wij in 1989, nog splinterjong, opa en oma door de geboorte van een andere Ettje... Die ze Ettje Engelina Joëlle noemen... Ons eerste kleinkind! En daardoor een heel bijzonder kleinkind...

En met veel plezier volgen we haar en zien hoe ze van baby opgroeit naar peuter, kleuter, tiener tot een jonge vrouw... 

met onuitroeibare tradities. Want dankzij haar doen we, o.a., al vanaf dat ze een peuter was het spelletje: wie ziet het eerst de mais bovenkomen in ons land... En steevast belt diegene dan naar Joëlle, Annelies, of mij met de boodschap: Joëlle... Mais!! Een traditie die terug gaat naar die keer dat ze samen met haar nichtje Hilde bij ons logeerde op de camping en ze bij elk maisveld riep: Omi... Mais! Een gewas dat ze, stadskind dat ze toen was, tijdens die vakantie voor het eerst in haar leventje zag en dat haar helemaal bezighield... Een stadskind dat het liefst buiten is en klimt en klautert, maar dat ook

 


voor d'r broertjes een klein moedertje is, en dat graag knutselt en tekent en nog veel meer... En eentje die boeken verslindt...

 


En gaandeweg zien we haar groter en groter worden en meer vrouw, al zijn er ook dingen die nooit anders worden, zoals haar behoefte om te klimmen en te klauteren... En er komt een vriendje in haar leven.. Een heel lief vriendje, met wie ze regelmatig komt logeren.

.


 

En nu, nu Gert Jan en Rineke 24 jaar getrouwd zijn is er weer een bruid.Is ZIJ de bruid!

Want dat kleine meisje, dat ons opa en oma maakte trouwt morgen, en zet daarmee de lijn der geslachten voort! Wat begon bij die andere Ettje, al gaan daar natuurlijk vele geslachten aan vooraf, gaat morgen verder bij Ettje Engelina Joëlle. Onze Joëlle! We kijken er naar uit en 't maakt een beetje weemoedig. Maar vooral heel erg dankbaar dat we dit mee mogen maken.

Marleen schreef op 05 September '12 - 22:35 ;

Wat een prachtig stukje familiegeschiedenis.
Veel geluk voor het bruidspaar en een mooie dag gewenst morgen!

Marleen (email) (link)  · reageer op Marleen

Anke schreef op 05 September '12 - 22:59 ;

Mooi Ettje! Van harte gelukgewenst, jullie beiden, als Opi en Omi dit dit mee mogen maken. Heel bijzonder. Prachtig die oude documenten. Jammer dat ze ze niet meer klik-vergroot kunnen worden. Dat kon hier eerder wel. Is er iets anders geworden?
Een heel fijne dag morgen! Je ligt vast al op één oor :-) Liefs, Anke

Anke  · reageer op Anke

trudy rhynsburger schreef op 06 September '12 - 05:11 ;

Ik voel alsof ik door een kiertje mee mag gluren …Wat een fijne traditie, en wat maak jij het in een mooie herinnering voor je kleindochter en haar a.s. man…... Dat jullie nog voor lang getuige mogen zijn en dat ik ook nog lang mag mee genieten, Mijn beste wensen voor het jonge paar…..... en natuurlijk voor de hele familie.

trudy rhynsburger (email)  · reageer op trudy rhynsburger

Stephanie Herlaar schreef op 06 September '12 - 07:03 ;

Wat een leuk stukje om even te lezen .. een familiegeschiedenis in een notedop! Ik wens jullie een heerlijke dag met elkaar en jullie kleindochter een geweldig huwelijk met haar bruidegom!

Stephanie Herlaar (email)  · reageer op Stephanie Herlaar


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.