Geluk

Even vreesde ik afgelopen zondagmiddag dat Jan Visser gelijk zou krijgen met z'n voorspelling: dat de zomer voorbij was. En dat we die dag echt voor het laatst ervan konden genieten.

Want kijkend op m'n eigen weerstation werd die vrees alleen maar groter...

De plotselinge lage luchtdruk, het symbool van regen en onweer... dat betekende niet veel goeds. En met weemoed keek ik naar de tuin, en zag het in gedachten al allemaal verregenen en verwaaien... 

Maar gelukkig, niets was minder waar. Want nog steeds genieten we ervan hoe mooi groen en kleurig het allemaal is. Groener dan ooit dankzij een natte maar ook mooie zomer...

 

 

 

Ook al zijn er duidelijke signalen van de herfst... Zoals de verkleurende bladeren van de druif, waar ik elk jaar weer van geniet. De prachtige nerven die er dan ontstaan, terwijl er tegelijkertijd nog weer nieuwe bladeren aankomen... Jong en oud te samen.

 

 

Altijd weer een wonderlijk fenomeen. Want ook dit jonge blad zal straks heel snel vergaan, terwijl z'n grote 'broers' er al maanden hangen... 

 

Hier en daar hangen een paar druiven. Jammer dat het er niet meer zijn. Maar ach, dan moesten we er weer mee gaan lopen leuren, en dat hoeft nu niet... Geen idee trouwens waarom het er dit jaar zo weinig zijn.

 

En een ander signaal van die naderende herfst is de karmozijn, die mooier dan ooit is dit jaar! Die heel speciale dieprode, bijna zwarte kleur. Nog nooit is het me bij het schilderen gelukt die kleur te maken... 

 

Ook de clematis heeft het nog nooit zo goed gedaan, en zoveel bloemen gegeven. Dus ook dat is anders en we genieten ervan.

En die ene, nog bloeiende roos... Wat een schoonheid!

 

Zoals ook de spinnen, hoe eng ik ze ook vind, als je ze goed bekijkt heel mooi zijn.

 

En waarom de viooltjes me altijd weer zo ontroeren? Ik heb geen idee. Het gebeurt gewoon als ik er naar kijk... Om die prachtige schildering die ze hebben ofzo. En dus ben ik er heel blij mee dat Arnold alvast wat winterviooltjes heeft gepoot...Voor mij zijn ze minstens zo mooi als orchideeën, en ze hebben iets lieflijks en tegelijk iets dreigends...

 

 

Ik kijk er naar en denk: ook dit is geluk! Zoals zoveel dingen die we misschien heel gewoon vinden bij nader beschouwen je gelukkig kunnen maken. 

Geluk
Af en toe,
totaal onverwacht,

zo’n liefkozing van het leven,
zo’n ontroerende attentie
van het geschapene.

Ga er niet aan voorbij,
je kunt er niet zonder,

het betekent geluk,
diep en duurzaam geluk –
een knipoog van de Schepper.

Uit ‘Vieren dat je er bent’
van Hans Bouma en Reindert de Jong

Dondersteen schreef op 15 September '12 - 20:42 ;

Onze roos heeft nog zeker tien knoppen. Nu nog! Ik ben er weer verbaasd over. Ieder seizoen heeft zo z’n eigen wondertjes.

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen

Ettje schreef op 15 September '12 - 23:18 ;

Onze roos heeft nog één knop! Maar wie weet, misschien komen er nog wel nieuwe aan… :-) Ik ben ook verbaasd om te zien hoe de tuin reageert op het weer. Altijd weer anders.

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.