Goede buur

Sinds de buurman een moestuintje heeft krijg ik zo nu en dan iets toegeschoven...

In de zomer waren dat, bijvoorbeeld, kruisbessen. En wat waren ze lekker! Veel lekker dan wanneer je ze in de winkel koopt. Ze smaakten echt zoals vroeger bij opa en oma. Krudoorns, zoals we ze in Groningen noemen, terwijl ze in Fryslân krúsbei worden genoemd en in Zeeland stekelbeijers...

 

En de laatste tijd waren het vooral komkommers, die hij me toeschoof. Maar ja, om nu elke dag komkommer te eten... Wat me er opeens aan herinnerde dat ik daar vroeger wel eens zoetzuur van maakte. Maar ja, hoe deed ik dat ook maar weer en zou ik het kookboek nog wel hebben waar dat instond? Want bij onze verhuizing naar hier heb ik de meeste kookboeken weggedaan. Dat werd dus even snuffelen in de overgebleven kookboeken, en gelukkig vond ik in het Haagse Kookboek een recept om zoetzuur te maken. Of het helemaal hetzelfde recept was wist ik, maar goed toch maar proberen... Toen werd het nog even zoeken naar de benodigde ingrediënten, die ik, wonder boven wonder, ook nog in huis had, en even later stond er een heerlijk ruikende pan met komkommerblokjes te pruttelen tot ze doorschijnend waren...

 

Vervolgens confisqueerde ik de lege jampotjes, die Arnold aan het sparen was om schroefjes in te doen, en nog weer even later stonden er vier potjes met zoetzuur af te koelen. 


Nu moeten ze nog even een paar weken staan voor ze gebruikt kunnen worden. Maar daarna wordt het smullen, want tijdens het klaarmaken rook ik al dat het precies zo rook als vroeger...:-) En o wat was dat toen lekker! Terwijl het zo eenvoudig is om klaar te maken.

Je neemt een ruime kilo komkommer of komkommer en meloen, je schilt ze, ontdoet ze van de zaadlijsten, en snijdt ze in blokjes, en ondertussen laat je 750 cc azijn met 350 gram suiker, 5 gram kruidnagelen en 5 gram pijpkaneel aan de kook komen. Vervolgens doe je daar de komkommer in, zorgt dat het aan de kook blijft tot de blokjes doorschijnend worden. Daarna doe je ze in de goed afgewassen en gedroogde potjes en giet er het sap op. Deksels er meteen op en even later hoor je plop en weet je dat het potje vacuüm gezogen is, waardoor je ze ook nog eens heel lang zou kunnen bewaren, ware het niet dat het daar te lekker voor is...

Rest mij nog jullie allemaal zo'n goede buurman toe te wensen! En anders even op de aanbiedingen van de supermarkt wachten, tot ze weer eens komkommer in de aanbieding hebben... :-)

Dondersteen schreef op 18 September '12 - 22:59 ;

Oh, kruusdoorns! Opa en oma hadden ze in de tuin. Zo lekker als toen heb ik ze echt nooit meer gehad. :-)

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen  · lees reactie van Ettje

Ettje schreef op 18 September '12 - 23:49 ;

In reactie op Dondersteen; Zo smaakten deze ook! Precies zoals bij mijn op en oma. Heb er jammer genoeg zelf geen plaats voor, anders nam ik ook zo’n struik! :-)

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.