Poëzie

Hoogste tijd om weer eens van me te laten horen... Straks denken jullie nog dat ik een winterslaap houd.

Niet dat ik dat niet zou willen of kunnen. Maar 'k heb er gewoon geen tijd voor!

En nu niet meteen gaan denken dat ik het razend druk heb ofzo, want dat heb je niet meer als je gepensioneerd bent. Dan ben je niet meer razend druk, maar soms gewoon druk. Met van alles en nog wat. En in ieder geval 'te druk' om dagelijks verslag te doen van m'n bezigheden. Of soms niet in de stemming...

Zo waren we, drie weken geleden, bij het afscheid van een vriend, die z'n toga aan de wilgen heeft gehangen en deze maand voor 't eerst AOW en emeritaat gaat vangen...

Niet dat hij niks gaat doen. Welnee, hij gaat voor een half jaar de kerk in Amsterdam helpen, en zolang ze nog in z'n huidige gemeente wonen preekt hij er nog twee keer per maand... En er komt weer een Landelijke Vergadering aan... En er zijn nogal wat vacatures in het land en geen nieuwe predikanten, dus preekverzoeken genoeg... Nou ja, we hebben hem maar niet verteld dat AOW eigenlijk betekent: Altijd OnderWeg! Dat ontdekt hij vanzelf wel.
Vorige week preekte hij hier, en kwam na afloop van de dienst hier even langswaaien, en vertelde, en passant, dat hij alvast begonnen was met opruimen (ze gaan over een half jaartje verhuizen) en daarbij een ordner nodig had. Dat werd de ordner 'liturgiecommissie', die helemaal gevuld was met 'praatstukken' die ik ooit geproduceerd had in een grijs verleden. 't Was hem wel een beetje zwaar gevallen, maar hij had ze nu toch maar weggegooid... Heb hem maar niet verteld dat ik pasgeleden daar zelf nog naar had zitten zoeken, en alleen maar kon concluderen: weggegooid bij de verhuizing...Jammer, maar niks aan te doen! En 'k dacht: Had ik toen, toen ik dat produceerde, maar een cent gevraagd voor elke letter! :-)

En wat ik verder allemaal deed? Gewoon, van alles en nog wat. Bijvoorbeeld foto's gemaakt van de sneeuw op zaterdag, die maandag verdwenen was. En kijkend naar de foto's denk ik: wat ging dat super snel... Kan me zelfs niet herinneren dat het ooit eerder zo snel ging. Alsof het warm water had geregend.

 

 

In 24 uur was bijna alles verdwenen, en waren de straten weer schoon! 

En 'k bedacht een cadeautje voor een kleindochter die binnenkort jarig is. Niet wetend dat we overal 'nee'  te horen zouden krijgen in de winkels. Want 't schijnt uit de mode te zijn. Terwijl ik er zelf zulke leuke herinneringen aan heb en er met weemoed doorheen kan bladeren. Niet dat ik dat dagelijks doe, maar de keren dat ik het doe staan al die mensen van toen me opeens weer levendig voor de geest, ook al zijn velen van hen allang overleden... Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet en daar waren ze nog wel te koop! Poëzie-albums. En prachtige nostalgische plaatsjes... Dus dat album krijgt ze. Kan ze iets waardevols weer nieuw leven in blazen. Want wie heeft er nu geen prachtige herinneringen aan dat boekje? En aan die versjes en aan al die prachtige handschriften!

Maar 't betekende ook dat ik in de mijne verdwaalde en voor de zoveelste keer weer alle versjes las... Zoals het versje van opa, waarbij hij gij en elk onderstreepte. Het prachtige plaatje, met zijden roosjes had ik er alvast zelf ingeplakt, dan hoefde ik dat niet in het album van iemand anders te plakken... En 'k hoor nog mijn vader grommen, over dat versje: puur humanistisch! Toen had ik geen idee wat dat betekende, al zag ik wel dat het totaal anders was dan alle andere stichtelijke versjes, waar ik nauwelijks iets van begreep, die erin stonden...

 

En 't gedichtje van m'n broertje, geboren in 1949 en geschreven 1956, dus zeven jaar. Zeker weten dat hij er z'n uiterste best op had gedaan..., vooral op dat: tip, tap, top, de datum staat op zijn kop..., en 't plaatje erbij, herinner ik me opeens met schaamte, had ik gepikt uit het Poëzie-album van m'n moeder. Geen idee of ze het ooit gemist heeft! Gewoon gepikt omdat ik 'm zo mooi vond en plaatjes als die in haar album er toen niet meer waren... Dat Poëzie-album is nu bij m'n dochter...

En 't gedichtje van dat vriendinnetje, dat twee jaar later plotseling overleed aan een hartstilstand... Dat waren aangrijpende gebeurtenissen in je jeugd.

 

Zoiets mag toch niet verloren gaan? Dat moet gewoon blijven doorgaan. Wel anders en moderner natuurlijk, maar toch... En 'k beken eerlijk dat dat ene versje, waarvan m'n vader gromde: "puur humanistisch" en dat andere waarvan hij zei: "puur rooms", juist de versjes zijn die me altijd bijgebleven zijn. Omdat opa daadwerkelijk zo leefde, en omdat het andere me, als ik 's avonds in m'n bed lig en de slaap niet kan vatten, me helpt om in slaap te vallen:

Als je 's avonds slapen gaat
Volgen je veertien Engeltjes na,
Twee aan je linker zij,
Twee aan je rechter zij,
Twee aan je hoofdeind,
Twee aan je voeteneind,
Twee die je dekken,
Twee die je wekken,
Twee die je wijzen,
Naar 's Hemels Paradijzen.

En nog nooit is het me gelukt, in bed, om te tellen of het er echt wel veertien zijn, want voor ik zover ben slaap ik dan al...

Maar wat me nu opeens ook opviel, terwijl ik er weer eens doorheen bladerde, terwijl me dat nog nooit eerder was opgevallen, is: dat bijna al die stichtelijke versjes gaan over 'je hartje aan Jezus geven'! Al die beste brave gereformeerden... Ik kijk er met verbazing naar.
Ook toen hadden ze dus blijkbaar nog nooit gehoord van Efez.3: 17, waar precies het tegenovergestelde staat... 17. zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart... Niks hartje aan Jezus geven.

Nou ja, hier ben ik voorlopig nog niet over uitgedacht... :-) Dus eindig ik maar met dat andere versje, waar ook alle regels van met een hoofdletter beginnen, wat toen mode was, en dat ik toen mooi vond:

Een man op klompen,
In bedelaars lompen,
Is vaak nog meer,
Dan al die heertjes,
In mooie kleertjes,
Bij God de Heer.

En met het kostelijke advies:

Als je later bent getrouwd,
zorg dan goed voor kachelhout!

:-) 

Anke schreef op 12 Februari '13 - 22:52 ;

Leuk en heel herkenbaar! :-)

Anke  · reageer op Anke


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.