Lang gewacht...

We moesten er lang op wachten, maar gisteren was het dan eindelijk zover, het bestelde Nieuwe Liedboek was binnen en kon opgehaald worden.

En 'k ben er echt heel blij mee. De luxe uitgave, in goud op snee, voelt heerlijk warm en zacht, suède-achtig, en ligt daardoor lekker in de hand. Gisteravond er al een poosje in zitten bladeren en lezen. En er valt véél te lezen. Want behalve de liederen staan er ook prachtige gedichten in. Bekende en onbekende. Wat trouwens ook voor de liederen geldt.

 

 

En natuurlijk is er ook wel kritiek te leveren, zoals: dat het jammer is dat het papier zo doorschijnend is. Maar 't zal wel niet anders gekund hebben dan op dundruk, want hoe zet je 1016 liederen in een bundel van een handzaam formaat. Duizend-zestien oude liederen en nieuwe liederen, met daar tussendoor de gedichten.

Maar vooral: liederen in allerlei toonsoorten en om te zingen met allerlei vormen van begeleiding. Zoals van ouds op het orgel, maar ook met piano, gitaar of zelfs een band. Ik kijk er naar uit en ben benieuwd of dat allemaal gaat lukken bij ons in de kerk.

En ook op sommige liederen en gedichten is best wel wat aan te merken, zoals op het gedicht bij psalm 23  dat zo begint: 

Dan was jij de herder
en ik was het schaap...'

En even verder: En als ik blaat, begrijp jij mij. Loop ik op straat, ben jij er bij... Voor mij zijn zulke teksten liedjes...  Maar goed, ieder z'n meug.

Ook zou een register op dichter/schrijver er van mij in gemogen hebben, zodat je makkelijk kon zoeken op naam van de dichter/schrijver, als je daarin, zoals ik, voorkeuren hebt... Jammer dat ze daar niet aan gedacht hebben... Wie weet, bij een volgende druk?

Ben trouwens heel benieuwd wat anderen ervan vinden. Hopelijk komt er een levendige discussie over opgang, en gaan we er vooral veel op oefenen om ze te leren..., maar ook weer niet zoveel dat elke dienst een zangles wordt... Gewoon elke zondag 1 of 2 nieuwe liederen, en dan verder bekende liederen. Want zingen is een belangrijk onderdeel van de dienst, omdat het dé manier is om gezamenlijk je geloof uit te zingen... Nou ja, we zien wel...

Voor nu, om af te sluiten een avondgebed van Klaas Holwerda, dat me bij eerste lezing aanspreekt:

Heer, nu de avond valt
komen wij tot U.
De dag gaat ten einde
en heeft genoeg
aan zijn eigen kwaad.
Neem de last daarvan
van ons af
en bewaar wat goed was.
Mogen uw ogen
over ons geopend zijn,
wanneer wij onze ogen sluiten.


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.