Update Arnold 1

Zoals beloofd een update over hoe het nu verder gaat. En voortaan zal ik de berichtjes die daar specifiek over gaan 'update ' noemen.

Gisteren dus voor de tweede keer naar de oncoloog geweest. En groen licht gekregen voor de keus die Arnold maakte: we gaan voor kwaliteit. Maar die kwaliteit komt er niet vanzelf. Ook daar is chemo voor nodig, met alle daarbij behorende dingen en ook de mogelijkheid op bijwerkingen...

Vandaag worden we over de voortgang gebeld door de oncologie-verpleegkundige, die alles nog een keer met hem gaat doornemen, en dan krijgen we ook de datum te horen waarop ze beginnen met de kuren. Zo'n kuur bestaat uit: Op dag 1, dag 8 en dag 15 chemo via een infuus, wat dus betekent dat hij op die dagen een aantal uren in het ziekenhuis bivakkeert, en dag 22 is dan een rustdag, waarna de cyclus opnieuw begint. Voorafgaande aan elk infuus wordt de dag ervoor z'n bloed geprikt en wordt er gekeken of de volgende toediening verantwoord is. Zijn de bloedwaarden niet in orde, dan gaat het niet door... En na drie cyclie wordt er een CT-scan gemaakt en is er een gesprek met de oncoloog over de zin van de behandeling, en of het zinvol is om door te gaan.

Er zullen bijwerkingen zijn, en hij zal extra vatbaar worden voor infectie. Dat laatste betekent dat hij dus uit de buurt van snotterende, hoestende en proestende mensen moet blijven en zij uit zijn buurt... Maar wel, zonder dat het een krampachtige bedoening wordt, want daar krijg je geen extra kwaliteit door... Maar ziek worden en koorts krijgen kan  wel een extra ziekenhuis opname betekenen.

Ook krijgt hij vanaf vandaag 'pijnstilling'. Nu nog in de vorm van paracetamol, maar niet meer, zoals hij nu deed alleen voor het slapengaan, maar over de hele dag verspreid, in de hoop dat hij zich daardoor wat gemakkelijker gaat voelen. En voor als het slapen echt niet lukt iets om te slapen. En dat deed hij vannacht!! Voor het eerst na weken! En daarnaast liggen er al verschillende doosjes met medicijnen te wachten voor als de chemo begint... 

Kortom, we krijgen een intensieve ziekenhuistijd... Dat is best wel heftig.  En hoe werkelijk het allemaal ook al was, dit doet er toch nog wel een schepje bovenop. Nog meer: niets is meer gewoon! Terwijl er best ook veel momenten zijn dat alles zo gewoon lijkt... Dat zijn de momenten dat ik even heftig door elkaar word geschud. Dan zit ik gewoon even heel diep. En tot nu toe waren er dan altijd wel weer 'armen' en werd ik er op de een of andere manier wel weer bovenop getild.

En vaak moet ik dan denken aan het beeldje dat ik ooit zelf maakte. Waarmee ik toen uitbeeldde: hoe diep je ook zit, er komt een moment dat er armen zijn... Daar reken en hoop ik ook nu op! Armen van mensen, en daar doorheen 'armen' van God.

Els schreef op 23 Juli '13 - 10:54 ;

Pfoeh Ettje, dat is inderdaad heftig. Hopelijk krijgt hij niet al te veel last van de bijwerkingen, het schijnt per persoon enorm te verschillen hoeveel last iemand van chemo’s heeft. Onze gedachten zijn vaak bij jullie, en we hopen van harte dat dit betekent dat jullie nog een flinke tijd in redelijke omstandigheden gaan krijgen. Hele dikke knuffel uit Est, van mij én van Olov. xxxx

Els (email)  · reageer op Els

jet schreef op 23 Juli '13 - 11:30 ;

Kwaliteit boven kwantiteit…..een moedige keus….ik wil zo vaak reageren maar zoek naar woorden….voor mijn gevoel komt het zo dichtbij. Het is ook zo naar dat aan mijn kant een man die op is maa niet weg wil….en aan jouw kant een man die eigenlijk nog lang niet op is….nog zolang niet weg wilt maar bereid is los e laten wanneer dat moment komt. Ik wens jullie met geliefden om jullie heen nog een mooie goede kwaliteitvolle periode toe. Dikke kus!

jet  · reageer op jet

Peter schreef op 23 Juli '13 - 13:12 ;

Dank voor de update, rustig aan doen in de warmte.
En een mooi beeldje!

Peter (email)  · reageer op Peter

Annelie schreef op 23 Juli '13 - 18:57 ;

jeetje, Ettje en Arnold.Heftig allemaal. Weet niet wat te zeggen. Voor mij komt er vanalles weer boven drijven wat ik eigenlijk weggedrukt had. Ik wens jullie heel veel sterkte en zal aan jullie denken, liefs Annelie

Annelie (email)  · reageer op Annelie

Marleen schreef op 25 Juli '13 - 23:22 ;

Lieve mensen, dat is heftig. Ik hoop van harte dat er voor jullie nog mooie dagen zullen volgen zonder al te veel negatieve chemo-bijwerkingen.
Liefs van ons beiden.

Marleen (email)  · reageer op Marleen

Trudy schreef op 27 Juli '13 - 09:54 ;

Hi Arnold en Ettje, Natuurlijk komt er bijwerking, niets zou helpen zonder bijwerking….. Houdt je sterk en weet dat er vele armen zijn waarop je kan steunen…

Trudy (email)  · reageer op Trudy


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.