Update Arnold 3

Tijd voor een update.

Want gisteren was de eerste behandeling met chemo. Om kwart over negen moesten we in het ziekenhuis zijn voor een intakegesprek, en aansluitend kreeg hij de eerste portie chemo. En rond twaalf uur kon ik hem weer ophalen. Best spannend allemaal, door het onbekende. Gelukkig was de sfeer er ontspannen en gezellig, wat natuurlijk ook al scheelt. Maar 't meest spannende vond ik, hoe reageert hij erop? Krijgt hij koorts? Want dan zou ik ze direct moeten bellen... En wat dan? Hoogstwaarschijnlijk terug naar het ziekenhuis, en in ieder geval naar de spoedeisende hulp om z'n bloed te laten onderzoeken...Dat zijn spannende en vermoeiende uren.

Dat er thuis een heleboel dingen opeens anders gaan hadden we geen moment mee gerekend. Maar achteraf wel logisch, want chemo is vergif, en dat gif verlaat je lichaam, op alle mogelijke manieren. Dus moesten we wegwerphandschoenen halen, en zakjes om in over te geven, die daarna in weer een andere zak weggegooid moeten worden... Naar de wc gaan betekent: zitten plassen, met het deksel naar beneden twee keer doorspoelen en de wc schoonmaken..., en zijn kleren, handdoeken en beddengoed apart verzamelen in een zak en apart wassen... Gedoe dus, en even goed opletten wat je doet, maar wel nodig. 

Maar verder 't ging goed. En 't enige dat tegenviel was de regen die in de loop van de middag kwam, waardoor hij niet echt afleiding kon vinden in wat bezig zijn rond het huis. Want dat doet hij nog steeds het liefst, wat rondscharrelen, om maar niet te hoeven zitten. Want zitten en liggen blijven moeilijk. En 't eten ging even helemaal mis, te misselijk, maar bij een tweede poging lukte het wel. En vanaf vandaag krijgt hij ook speciale voeding, Nutridrink, die vandaag thuisbezorgd werd, om de te korten aan te vullen. Om een goede en lange nacht te slapen nam hij gisteravond een slaappil, die de oncoloog hem voorschreef, dus dat ging vannacht goed. Desondanks werd hij heel beroerd en ziek wakker. Daardoor waren de eerste uren van de dag zwaar. Voor hem en voor mij. Voor hem omdat hij zich zo ziek voelt en voor mij omdat ik niets kan doen waardoor hij zich beter gaat voelen.

Gelukkig knapte het gaandeweg de morgen weer wat op, zodat het geplande bezoek van Pieter Geert, Joukje, Hilde en Arnold wel door kon gaan. Waardoor we een heel gezellige middag hadden. En omdat hij zich niet meer met een mesje mag scheren kreeg hij van hen, alvast voor z'n verjaardag, een elektrisch scheerapparaat, die ze samen met Arnold kochten en vervolgens inpakten en hem cadeau gaven. Dus dat was pret. Helemaal toen PG ook nog eens zei, bij het overhandigen, 't is een scheerapparaat... Nog steeds niet groter gegroeid en nog steeds op het niveau van: ik vertel echt niet dat we een puddingschaal voor mama hebben gekocht... :-)

En ook de dagen ervoor hadden we bezoek. Zo kwamen z'n broer en schoonzus langs en bracht Nel een certificaat van een door haar, namens Arnold geplante olijfboom in Israël die zijn naam draagt..., een heel bijzonder cadeautje en niet alleen bijzonder, ook ontroerend.

 

Dus al met al vliegen de dagen voorbij.  Soms met downs, maar ook met heel veel ups.

En natuurlijk hopen we dat de chemo hem van meer kwaliteit van leven gaat geven voor de tijd die er nog is. Al zijn we ons er ook van bewust dat desondanks de ziekte doorgaat. Dat merken we aan verschillende dingen. Zoals het niet meer genoeg hebben aan de pijnstilling die de oncoloog vorige week voorschreef. En aan de vermoeidheid, die soms keihard toeslaat. En we weten ook dat, mochten de witte bloedlichaampjes te snel af gebroken worden, dat de kuur dan opgeschort wordt..., of helemaal niet verder gaat. Maar wie dan leeft die dan zorgt.

Voor nu zeilen we op de wind van vandaag, en dat was na een paar uur wind tegen, wind mee! En morgen zien we wel hoe de wind dan waait!

Carla schreef op 01 Augustus '13 - 14:51 ;

Dankjewel voor de update.
Ik las bij iemand op zijn blog: Op de wind kunnen we geen invloed hebben, maar wel hoe we de zeilen zetten.
Daar moest ik aan denken bij het lezen van deze update.
Mooi om te zien hoe jullie met de kinderen en kleinkinderen plezier hebben.
Vooral de pret om het cadeau, geweldig! :-)
Bewondering hoe het je lukt alles te verwoorden!

Carla  · reageer op Carla

Dondersteen schreef op 01 Augustus '13 - 17:09 ;

Wat een mooi cadeau, zo’n boom. Daar is goed over nagedacht.

En: alweer zo’n topfoto! Well done Ettje!

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen  · lees reactie van Ettje

Ettje schreef op 03 Augustus '13 - 00:10 ;

In reactie op Dondersteen; Ja, wij vonden het ook heel bijzonder. ‘t Idee dat er daar straks een boom groeit met zijn naam eraan verbonden. Heel geweldig.

Ettje (email) (link)  · reageer op Ettje


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.