Update Arnold 3

Was het eerst de bedoeling dat we morgen-maandag- een gesprek met de specialist zouden hebben...
Door het ingrijpen van MJ, die zichzelf 'even' voorstelde als schoonzoon én arts, en er op stond dat dat gesprek nu plaats zou vinden, kwam de dienstdoende internist binnen 10 minuten naar ons toe, en kregen we gedetailleerd uitleg over de situatie. Voor MJ allemaal zo duidelijk als het maar kon, en wij deden het met zijn 'vertaling', en die vertaling hield in dat het heel erg slecht er uitzag.  Maar tegen Arnold konden we zeggen: wat er ook gebeurt, je gaat morgen naar huis, en dat luchtte hem op..., hoe ziek hij ook was.

Toch genoot hij nog van 't bezoek van de kinderen en kleinkinderen... Daarom verwachtten we dan ook geen moment dat het zo plotseling zou verslechteren. Maar dat gebeurde dus wel, en rond kwart over vijf kreeg ik een telefoontje dat hij naar een andere kamer was verplaatst, en dat onze aanwezigheid gewenst was.  Gauw nog een partje Pizza gegeten, en toen weer naar het ziekenhuis, waar we hem inderdaad doodziek aantroffen. Heel erg benauwd en pijn. Op onze vraag: of we de andere kinderen ook moesten waarschuwen was het antwoord:ja. En we hoorden dat er om kwart over zeven een echo gemaakt zou worden, en als het nog mogelijk was zou de externe stent geplaatst worden. 

Meteen dus maar de kinderen gewaarschuwd. PG en Joukje waren al onderweg, Gert Jan en Rineke sprongen meteen in de auto, en Jochum en Annette maakten bij Bolsward rechtsomkeer...  En in afwachting van zaten Annelies en ik bij hem en zagen hoe hij leed, waarbij het ons al gauw duidelijk werd: naar huis gaan om te sterven kan niet meer... Een externe drain plaatsen kon niet meer. En dat betekende dat verder behandelen onmogelijk was, en z'n lichaam meer en meer 'vergiftigd raakt. Het is op! De dood heeft ons ingehaald! En Dat was best wel even slikken voor sommige van de kinderen, omdat we hem een paar uur daarvoor nog beloofd hadden dat hij naar huis zou gaan om te sterven. Maar dit lijden was zo groot en zo benauwd dat we hem dat niet aan konden doen... En rond half tien werd er begonnen met palliatieve sedatie. Even daarvoor bad Willemien, die ik ook had ingelicht, samen met en voor ons een gebed van Huub Oosterhuis, over sterven, en gaf ze Arnold de Zegen: De Heer zegent je en Hij behoedt je. De Heer doet zijn aangezicht over je lichten en zij je genadig. De Heer verheft zijn aangezicht over je en geve je vrede. Amen... Waarop Arnold herhaalde, heel duidelijk: Amen! Daarna kwam er al een stukje lucht en rust. En toen even later de sedatie begon te werken was het gewoon heerlijk om te zien, en vooral te horen, hoe rustig hij werd. Het ademhalen was opeens geen zware klus meer, Waardoor hij ook weer wat oog kreeg voor z'n omgeving. En 't was heel ontroerend om te zien hoe hij z'n arm om Annelies heen sloeg en haar troostte. Ik hoop dat ze dat de rest van haar leven meeneemt...

Inmiddels is het nacht, half drie, en samen met Annelies zit ik aan z'n bed, wakend en wachtend. De andere kinderen slapen her en der, en komen zo nu en dan even kijken of ze het al over moeten nemen. Alles is rustig en stil. Hoe lang het nog gaat duren weten we niet. We laten ons maar verrassen. Zoals ook het leven hierna voor Arnold een verrassing zal zijn. Daar hebben we het in de voorbije periode regelmatig over gehad als iemand hem vroeg hoe hij dachten over het sterven en over wat er hierna zou zijn. Dan zei hij steevast: we weten het niet, we laten ons maar verrassen! Om er dan meteen aan toe te voegen: als er maar geen paarlen poorten en gouden straten zijn... Want dat leek hem helemaal niks! Over een paar uur, of nog een dag zal hij het weten! En zijn wij aan de beurt om ons te laten verrassen...

Trudy schreef op 18 November '13 - 03:26 ;

Ach Ettje, elke paar uur zit ik op je blog, wetend voor het laatste nieuws. Ik vond dat gebed mooi, Wij noemen dat hier de Irish Blessing, Ik zal het opzoeken en je sturen… Veel sterkte!!!!!

Trudy (email)  · reageer op Trudy

Stephanie schreef op 18 November '13 - 04:30 ;

Lieve Ettje, het eerste dat k deed vanmorgen was even kijken of je al nieuws had … het gaat erg snel nu!!! Ik wens jullie een “fijn” afscheid, waar je met een glimlach op terug kunt kijken al doet het nog zo’n pijn!! Jullie hebben het wel samen gedaan, nu gaat hij alleen vast verder, tot jullie weer samen zijn! Ik wens jullie alle mogelijke kracht toe vandaag!!Knuffel …

Stephanie (email)  · reageer op Stephanie

Petra schreef op 18 November '13 - 07:40 ;

Ook vanaf hier wil ik laten weten dat ik met jullie meeleef. Knuffel …

Petra (email)  · reageer op Petra

Marleen schreef op 18 November '13 - 09:51 ;

Lieve Ettje, in gedachten en gebeden bij jou, Arnold en jullie kinderen en kleinkinderen. Veel sterkte en dat jullie mogen ervaren dat die Eeuwige armen onder jullie zijn.

Marleen (email)  · reageer op Marleen

sonja schreef op 18 November '13 - 11:05 ;

Hallo Ettje, door de tranen heen moet ik ook wel weer een beetje lachen: geen paarlen poorten en gouden straten want dat lijkt hem niks, typisch Arnold, heerlijk. En ben ik blij dat een lange zware lijdensweg hem verder bespaard blijft, ook al wil ik geen afscheid van hem nemen. In gedachten heb ik hem omarmd en een kus gegeven. Ik bid dat liefdevolle armen er voor hem zijn en hem begeleiden. Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte. Sonja x

sonja (email)  · reageer op sonja

Reina schreef op 18 November '13 - 11:21 ;

((kus))

Reina  · reageer op Reina

Janneke en Ab schreef op 18 November '13 - 11:58 ;

Laive nicht,
We bidden voor jullie deze dag, voor jullie allemaal. Meer kunnen we niet. Sterkte deze zware dag.
Janneke en Ab

Janneke en Ab (email)  · reageer op Janneke en Ab

Anke schreef op 18 November '13 - 20:55 ;

Lieve Ettje, goede aandacht wensen we jullie voor het laatste stuk hier samen. Onder de indruk van jouw schrijven hier. Warms voor jullie allen. Ook van PJ. Liefs.

Anke  · reageer op Anke

Dondersteen schreef op 18 November '13 - 21:38 ;

Ik zag vandaag een foto van een ondergaande zon op zee en dacht aan jullie. Hou elkaar maar goed vast.

Dondersteen (email) (link)  · reageer op Dondersteen

Dolph schreef op 19 November '13 - 13:34 ;

Ettje en familie, ben onder de indruk van dit droevige bericht. We wisten dat het afscheid naderde maar toch…. het blijft je overvallen. Weet dat we héél erg meeleven met jullie en dat we jullie alle sterkte die maar denkbaar is toewensen.

Dolph (email)  · reageer op Dolph


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.