Voor de verandering: Dag jaar...

O ja, ik heb het 'vroeger' zelf ook vaak gezegd: de oudjes houden niet van veranderingen.

Maar inmiddels ben ik wijzer geworden. En weet nu dat niemand zoveel veranderingen meegemaakt heeft als 'de oudjes'. En dat blijft maar doorgaan. Dan verandert er dit, en dan weer dat. Terwijl ze al zoveel veranderingen meemaakten in hun leven....

Daarvoor hoef ik alleen maar naar m'n eigen leven te kijken. En nee, ik ga niet al die veranderingen opnoemen, maar noem slechts één voorbeeld: van geen telefoon, naar één telefoon aan de muur, naar overal bereikbaar per telefoon..., zelfs in de kerk, zoals me vanavond overkwam. Ja, ja, eigen schuld! Had ik 'm maar uit moeten zetten! :-)

Maar goed, het was ook voor mezelf een ontdekking hoe 'dom' het eigenlijk is om te denken dat 'ouderen' geen veranderingen meer willen, want juist dan verandert er steeds meer in je leven... Op alle terreinen van het leven. Dingen die soms maar nauwelijks bij te benen zijn als je ouder wordt, maar die je desondanks wel bij moet benen, om niet buiten het leven te komen staan.

'k Moest daar opeens aan denken, toen ik vanmiddag, een beetje gedachteloos neuriede:

Uren, dagen, maanden, jaren,
vliegen als een schaduw heen!
Ach, wij vinden waar wij staren,
niets bestendigs hier beneên!
Op de weg die wij betreden,
staat geen voetstap die beklijft;
Al het heden wordt verleden,
schoon 't ons toegerekend blijft.

Rheinvis Feith had dus toch gelijk met z'n 'niets bestendigs hier beneên'. Terwijl tegelijkertijd de prediker zegt 'dat er niets nieuws onder de zon is. Ingewikkeld! Niets blijft en niets nieuws. Maar ook wel rustgevend dat er niets blijft en dat alles wat er gebeurt als eens gebeurd is. Daar kun je eindeloos over mijmeren.

Maar hoe 't ook zij, ik maakte heel veel veranderingen mee in het voorbije jaar, en zal ook 't komende jaar wel opnieuw tegen allerlei veranderingen aanlopen. Want 't leven gaat door en houdt er geen rekening mee of je jong of oud bent. En of je wel of niet van veranderingen houdt, je moet gewoon mee.

En naast al die veranderingen en 't verdriet om het gemis waren er ook mooie en goede momenten. Momenten die ik koester en bewaar. 

De liefde en steun van de kinderen. De mensen om me heen. Allemaal dingen om blij mee- en dankbaar voor te zijn. En steeds weer ben ik blij met het nog steeds kunnen genieten van de kleine dingen, van de bloemen in de tuin, van de wolkenluchten, van een ondergaande zon, van een regenboog, en van de zee... Die altijd onveranderlijk blijft, met z'n eb en vloed, en toch elke keer weer anders is... De zee die als eerste 'geschapen' werd en alles vanaf het allereerste begin meemaakte... Die rustig kan kabbelen en als een razende tekeer kan gaan. Zoals het leven kan kabbelen en als een razende tekeer kan gaan...  En net als elke avond is er ook nu het licht van de vuurtoren, de Lange Jaap, vier keer aan en dan één keer niet...

 

 

 

De zee en de vuurtoren, één van de redenen waarom we hier gingen wonen... En waar ik nog steeds van geniet.

Zoals ik ook genoten heb van een fijne kerst met kinderen en kleinkinderen, een mooie gedekte tafel, het samen eten, en van een leuk cadeautje in 'het kerstpakket' dat Annelies meebracht...

 

 

En nu is het jaar bijna om en tikt de klok de laatste minuten straks weg! En net als vorig jaar vind ik het ook nu niet erg om die laatste uren 'gewoon' in m'n eentje door te brengen. Het geeft me de tijd en ruimte om na te denken en die dingen te doen die ik fijn vind om te doen. Kaarsjes aan, genietend van m'n kerstboom, en mooie muziek... Nog even mijmeren, nog even terugblikken op het voorbije jaar... Even bijpraten met zoon Jochum, en even...

Het brengt me terug bij wat we vanavond in de kerk zongen, het lied dat m'n opoe zo graag zong:

1      O God, die droeg ons voorgeslacht,
in nacht en stormgebruis,
bewijs ook ons uw trouw en macht,
wees eeuwig ons tehuis!

2      De schaduw van uw troon omsloot
uw heiligen weleer,
bij U beveiligd is ons lot
en zeker ons verweer.

3      Gij zijt, van voor Gij zee en aard'
hebt door uw woord bereid,
altijd dezelfde, die Gij waart,
de God der eeuwigheid!

4      En duizend jaar gaan als de dag
van gist'ren voor U heen,
een schaduw, een gedachte vaag,
een nachtwaak, die verdween.

5      De tijd draagt alle mensen voort
op zijn gestage stroom;
ze zijn als gras, door zon verdord,
vervluchtigd als een droom.

6      O God, die droeg ons voorgeslacht
in tegenspoed en kruis,
wees ons een gids in storm en nacht
en eeuwig ons tehuis!
Liedboek voor de Kerken 1973

Maar ook bij dat andere lied dat we zongen:

God, laat geen mensenkind
uit uw ontferming vallen.
Weer met uw ruime hart
het kwade van ons allen.
Gij zijt ter goeder trouw
geweest van het begin.
Vasthoudend blijft Gij tot
uw liefde overwint.

 

  
  
  
  

Trudy schreef op 01 Januari '15 - 09:42 ;

Fijn gezegd, Ettje, Ik vind de dagen om kerst en Nieuwjaar maar niets, Oh, het was best gezellig met kerstmis en oudejaarsavond met vrienden. Maar de winkels zijn net als een gekkenhuis, en mensen spenderen zoveel geld, Maar ja, Ik vier iets heel anders wat ik in de winkels niet kan kopen en het geeft me innerlijke vrede….....Zo, we gaan met goede moed 2015 in, wat zal het ons brengen?????

Trudy  · reageer op Trudy

Roely Hofman schreef op 01 Januari '15 - 10:22 ;

Mooi gesproken. Een goed begin van 2015. En wat een warme, gezellige foto’s van de kerst!
Veul heil en zeg’n veur t neie jaor wicht.

Roely Hofman (email)  · reageer op Roely Hofman


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.