Voorgeslacht

Een vriendin op FB attendeert me op de website delpher.nl.

Een site waarop je duizenden kranten kunt vinden. En nieuwsgierig als ik ben ga ik er kijken. Tik de naam van m'n grootvader in, en vind in de kortst mogelijke tijd de overlijdensadvertentie van een overgrootvader en overgrootmoeder. Ik kijk er met een vreemd gevoel van ontroering naar. Ik weet van hun bestaan, heb zelfs foto's van me. Maar, vreemd genoeg, brengt dit ze nog dichterbij, hoewel het over hun dood gaat.

En langzaam dringt het tot me door dat ook m'n overgrootmoeder, waar m'n moeder en m'n dochter naar zijn genoemd, alleen achterbleef, na bijna 49 jaar samen te zijn geweest. En dat ze, na het overlijden van haar man nog 18 jaar leefde. 

 

Even later vind ik de overlijdensadvertenties van m'n grootouders. Alleen van opa Uittien heb ik een kaart. De andere heb ik nooit eerder gezien. Het brengt me weer terug naar 1970, en naar de discussie die ik met m'n ouders had over de tekst op de rouwkaart van opa Uittien. Zij wilden een 'neutrale' tekst, want hoe kon je er nou iets christelijks opzetten als je niet honderd procent zeker was dat hij een gelovige was. Opa was immers 'maar' Nieuw Apostolisch, en dat kon in hun Vrijgemaakte ogen niet veel zijn... Iets wat voor mij onvoorstelbaar was, want ik herinnerde me maar al te goed zijn bijbellezen aan tafel, na iedere maaltijd, en het voorlezen uit de kinderbijbel, als ik bij ze logeerde... Opa die nooit in z'n leven een vlieg kwaad had gedaan en altijd weer naar huis kwam om het goed te maken, als hij eens boos de deur uitging naar z'n werk. Je kon er bijna de klok op gelijk zetten dat hij dan binnen een half uur weer thuiskwam om het goed te maken, want zo hoorde dat... Dat geloofde hij. Maar ja, als kind en kleinkind had ik niks in te brengen, en dus werd het een neutrale advertentie... Kan me er nog boos over maken! Terwijl die andere opa bepaald geen lieverdje was. Een driftkop.. een opa waar ik bang voor was. Maar ja, hij was van 't juiste 'houtje'...

 

 

't Is bijzonder om hun namen zo bij elkaar te zien. En de ene na de andere herinnering aan ze komt weer naar boven. Toch wel fijn dat ik ze alle vier gekend heb. En dat ik bij mezelf dingen herken van ze. Opa Uittien de goedheid zelve. Oma soms kort aangebonden, maar toch wel lief, als 't er op aan kwam. Een aan de logeerpartijen bij ze heb ik de beste herinneringen. Elke zomer weer. Opa Mollema totaal anders, een mopperpot, en een driftkikker, waar ik 't liefst met een grote boog omheen liep, terwijl juist die oma de goedheid zelve was. En 'k denk nog altijd met een blij gevoel aan al die keren dat ik bij haar mocht slapen, na opa z'n dood. En aan al die keren dat ik bij haar mocht eten, als we thuis iets aten dat echt niet lustte. Dat kon, omdat we in hetzelfde dorp woonden. De opoe waar ik naar genoemd werd. En hoewel al hun kinderen 'een Ettje' hadden, had ik toch een streepje voor, omdat wij het dichtstbij woonden en ik er dagelijks kwam... En nog altijd herinner ik me het gevoel van gemis na haar overlijden.

 

Nog wat verder zoekend vind ik een advertentie van hun 30 jarig huwelijksfeest, in 1928. Dat was ver voor mijn tijd. Maar hun 50 jarige huwelijksfeest herinner ik me nog wel, en dan met name de serenade die hen gebracht werd door een deel van het Christelijk Muziekkorps... En ja, dat kleine meisjes, aan opoe's voeten, dat ben ik. Drie en een half jaar.


En omdat het zo boeiend is, al die berichtjes, sneup ik nog wat verder. En vind, zowaar, een geboorte bericht, van allebei m'n ouders. De één geboren in 1906 en de ander in 1908.

 

En zelfs een aanstelling als onderwijzeres van m'n moeder in Schildwolde en een eervol ontslag in Twijzelerheide als ze gaan trouwen in 1940. Ook dat haalde in die tijd nog de krant.

 

Dat ze in april d'r ontslag kreeg, terwijl ze pas op 10 juni gingen trouwen zal, ongetwijfeld te maken hebben gehad met 't feit dat in die tijd een schooljaar nog van april tot april was. Dat was zelfs in mijn tijd nog zo. Al weet ik niet meer precies wanneer dat veranderde. En 'k realiseer me dat er dus ooit een moment is geweest dat ik een paar maanden langer in een klas zat toen het veranderde...

En passant kwam ik ook nog de ondertrouw van m'n schoonouders tegen en de geboorte van zwager Frits...,

en dat prachtige berichtje over dat jongetje dat met z'n voetje in de spaken kwam, wat ik gisteren op FB liet zien... Dat jongetje moet ergens hier tussen staan. :-)

 

Al met al een site om met enige regelmaat even te neuzen, op zoek naar m'n voorgeslacht. En tijdens al dat zoeken, rond neuzen en weer iets ontdekken, klinkt alsmaar in m'n oor het lievelingslied van opoe Mollema, dat zij me leerde en dat we vaak 's avonds zongen, als ik bij haar sliep:

O God, die droeg ons voorgeslacht,
in nacht en stormgebruis,
bewijs ook ons uw trouw en macht,
wees eeuwig ons tehuis!

De schaduw van uw troon omsloot
uw heiligen weleer,
bij U beveiligd is ons lot
en zeker ons verweer.

Gij zijt, van voor Gij zee en aard'
hebt door uw woord bereid,
altijd dezelfde, die Gij waart,
de God der eeuwigheid!

En duizend jaar gaan als de dag
van gist'ren voor U heen,
een schaduw, een gedachte vaag,
een nachtwaak, die verdween.

De tijd draagt alle mensen voort
op zijn gestage stroom;
ze zijn als gras, door zon verdord,
vervluchtigd als een droom.

O God, die droeg ons voorgeslacht
in tegenspoed en kruis,
wees ons een gids in storm en nacht
en eeuwig ons tehuis!

En 'k vraag me af, ook al zal ik er geen antwoord op krijgen, of mijn kindskinderen dat ook nog zullen kennen over honderd jaar... En hoe ze zullen reageren als ze dit ooit, over honderd jaar, tegen zullen komen. Zal er dan nog geloof te vinden zijn in ons landje?  

trudy schreef op 03 Juni '16 - 04:08 ;

Hoe interessant om al die berichten te vinden , Ettje, het brengt je verleden zo dichtbij. Ik heb drie van mijn grootouders gekend, en ja , ik had ook mijn favoriet!!!!!!!!!

trudy  · reageer op trudy


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.