Geraakt

Hier had ik het nog niet gezien. Mede doordat ik er gewoon (nog) niet aan toegekomen ben om te gaan kijken...

Maar nu zag ik het, gisteren, vanuit de trein. En net als altijd raakt het me en ontroert het me. Dat had ik 'vroeger' als we door de polder reden, en hier sinds we hier wonen.

De akkers die klaargemaakt worden en uiteindelijk klaar zijn voor het nieuwe voorjaar. Omgeploegde akkers, mooi rechte rijen, met diepe voren. En dan hier, tenslotte, afgedekt met stro.

 

En sinds het overlijden van Arnold en sinds z'n begrafenis raakt het me telkens nog meer. Omdat het alles te maken heeft met geloven. Geloven dat we zijn lichaam in de aarde hebben 'gezaaid of geplant' zoals de boeren hun graan zaaien of bollen planten. En meer dan ooit raakt het me, de gedachte dat dat graan en die bollen daar liggen te wachten, in de donkere koude grond, tot het moment dat ze mogen ontkiemen en tot nieuw leven mogen komen.

Hoe dat zal zijn? Ik weet het niet! Soms denk ik, zoals het staat beschreven in het boekje 'De aardbeving' van Meint van der Berg. Een relifictie verhaal, en toen ik het las zag ik het helemaal voor me en dacht: yes, zo zal het zijn. Maar inderdaad, het is fictie. Maar dat het ooit eens gaat gebeuren, daar geloof ik heilig in. En hoe dat dan zal zijn? Ik wacht het maar af, en laat me verrassen. 

En zeker weten dat het mooi zal zijn. Net zo als wanneer het graan weer op het land staat en wanneer straks de bollen weer bloeien.

Zoals het zo prachtig in lied 625 staat:

 

Graan, dat in de aarde,
in het graf neerdaalt,
is als zaad, dat stervend
naar de morgen taalt.
Liefde staat op, al
sliep zij totterdood.
Liefde groeit als koren,
halmen groen en groot.Met geweld begraven
werd de liefde Gods.
Rest haar niets dan rusten
in de harde rots?
Jezus is dood,
geen weg lijkt meer te gaan.
Liefde groeit als koren,
als het groene graan.

Zaad van God, verloren
in de harde steen,
en ons hart, in doornen

vruchteloos alleen, -
heen is de nacht,
de derde dag breekt aan.
Liefde groeit als koren,
als het groene graan.


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile

Tsjongejonge... die duivelse spammers weten van geen ophouden. Deze reactiemogelijkheid is alleen bedoeld voor mensen die het beste met elkaar voor hebben. Daarom, beloof je dat je je als een engeltje zult gedragen?
Vul hieronder in: (het enige toegestane antwoord is: ja)


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.