back to weblogIets om over na te denken


De dominee had vanochtend een preek die veel stof tot nadenken gaf. Op m'n moeder's website staat dat het vandaag zondag Laetare is (verheugt U), nou dat was niet de strekking van de preek. De laatste zin was: staan wij in de hedendaagse oppervlakkige maatschappij nog wel stil bij de consequentie van onze daden, waarvoor Jezus moest sterven en opstaan of is dat te weinig amusement......

De gehele preek bestond uit dit soort teksten, zoals zijn vraag of hij de kort door de bocht ging als hij zei dat wij door ons veelverbruik, de poolkappen laten smelten en er (net als in de tijd van Jeremia, de profeet waar het in deze 40-dagen tijd over gaat bij ons) daardoor gevaar uit het noorden komt (een grote vloedgolf). Of ging hij te kort door de bocht als hij zei dat wij als maatschappij ver-efteling-t zijn. Alles draait om amusement en vermaakt worden. Nou er zijn genoeg leukere  kerken dan de onze, maar wij hebben diepgang (aldus de predikant). En hoe zit het met de bijbelkennis. Volgens hem is de bijbelkennis van mensen uit de kerk tussen de 20 en 40 jaar, bedroevend laag. In de tijd van Jeremia vonden de priesters een boekrol in de tempel, waardoor koning Josia bekeerd werd. Volgens de dominee had het geen verrassing moeten zijn voor hen, dat er een boekrol (bijbel) in de kerk te vinden was, want daar hoort een boekrol toch thuis. Zo was het tegenwoordig ook. Niemand neemt meer een bijbel mee naar de kerk, want we hebben al zoveel mee te nemen. En dat terwijl de nieuwe vertaling zo uitnodigd om te lezen (poeh dacht ik, ben ik even blij dat ik een gecombineerde bijbel/liedboek mee heb ;-)). Maar was dit alles te kort door de bocht of sloeg hij net als Jeremia de spijker op de niet zo leuke kop?

Aldus de preek die ik vanochtend heb gehoord. Een diepe doordringende preek. Een om over na te denken. En ik neem me voor om eens wat vaker gewoon de bijbel open te slaan op een willekeurig punt en te lezen wat me verteld wordt.

 Even iets anders: Roan heeft genoten in de creche. Hij heeft wel voornamelijk alleen gespeeld, maar hij heeft van alles en nog wat ondernomen en ook nog een mooie tekening voor mama en papa gemaakt.

In veel dingen ben ik het, denk ik, wel met jullie dominee eens. Ja, we putten de aarde uit, en we leven in een eftelingcultuur, ook in de kerk, en er is minder bijbelkennis dan 'vroeger'.
Alleen... daar hoorde het vandaag niet over te gaan :-) Het thema voor deze zondag was 'delen', de broodvermenigvuldiging. Maar blijkbaar gebruiken ze daar bij jullie het leesrooster niet :-(
Ach, en ergens goed over nadenken kan natuurlijk nooit kwaad. Als je maar 't niet hebt ervaren als een pak rammel!

En, heerlijk dat Roan genoten heeft in de creche. Zo leer je hem beetje voor beetje, een beetje los te laten.:-)

Ettje/Engeltje () (link) - 26 Maart '06 - 23:37

Trouwens, je moet even een instelling wijzigen, want nu is nergens meer te zien waar jouw verhaal eindigt en mijn reactie begint :-)
Verder ben je wel lief hoor!! :-p

Mama/omi () (link) - 26 Maart '06 - 23:38


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons

Laat zien dat je van vlees en bloed bent; vul even de vraag in en dan kan je reactie geplaatst worden
Wat zijn de laatste twee letters van het alfabet?


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Zoek!

Linkdump

+ 51 - 57 | § Eten

Wij eten vandaag aardappels met witlof en hamburgers of kipburgers.
Of, als Mark-Jörg op tijd naar huis kan komen en ik hem zo gek kan krijgen, chinees :-D
Heb echt geen zin om te koken ;-)

Wat eten jullie?


+ 51 - 45 | § heet

De buitenthermometer geeft aan dat het nu (vrijdag om half 2) 46 graden is....

(Lees meer)


+ 60 - 58 | § Eten

Wij hebben vandaag tomaten/groentesoep met stokbrood en kruidenboter gegeten.

Wat hebben jullie gegeten?


+ 65 - 49 | § Hobby's

Ik ben gek op hobby's. Ik heb er dan ook heel veel ;-) (Lees meer)


+ 49 - 59 | § Emoties

Soms, als je foto's van de jongste aan het nemen bent, willen de oudste 2 ook graag op de foto. Over het algemeen teken ze dan hun tong uit of trekken een ander raar gezicht.

Maar deze keer vroeg ik ze om bepaalde emoties uit te beelden...

(Lees meer)


+ 184 - 55 | § Breastfed babe

Nika is breastfed babe van de maand!!!

Kijk maar op ikgeefborstvoeding :-D


+ 64 - 51 | § Appeltaartbrood

Zoals jullie misschien wel weten hebben wij een broodbakmachine. Die gebruiken wij echter momenteel niet (geen tijd voor). (Lees meer)


+ 66 - 63 | § Voedingskussen

Kijk hier eens!!!
Helemaal van mij! Helemaal zelf gemaakt!!
Trots!!!!


+ 62 - 64 | § Traumacentrum

Maandag MJ in traumacentrum! Voorlopig de laatste keer.


+ 54 - 58 | § Dom dom dom

Nooit voordat iets voorbij is, al zeggen dat het meevalt... (Lees meer)