back to weblogWat een gedoe


Hoe moeilijk kan het in dit land zijn om aan goede anticonceptie te komen?

Antwoord: erg moeilijk.

4 weken geleden ben ik weer met de pil begonnen. Een pil die veilig is in combinatie met borstvoeding. Ik ben daarmee begonnen de dag dat ik ongesteld werd, precies zoals het hoort. 1 van de bijwerkingen kon zijn: onregelmatig bloedverlies, varierend van een druppel tot een lichte menstruatie.  2 1/2 week na de start werd ik dus ongesteld. Niet een klein beetje, nee, vandaag, anderhalve week later kan ik pas zeggen dat ik niet meer ongesteld ben. Leuke bijwerking! Je kan op elk moment, vooral als je het niet verwacht, ongesteld worden....

Als dat nu de enige bijwerking was, tja, maar helaas, ik kreeg ook regelmatig, ook wel te zeggen elke dag, hoofdpijn. Ook daar zou ik mee kunnen leven, maar het begon me ook meer en meer op te vallen dat ik totaal geen fut meer had. Me er niet meer toe kon zetten om met de kinderen lekker te spelen. Ik voelde me down en somber, MAAR alleen lichamelijk. Geestelijk voelde ik me prima. Als de kinderen dan bij me kwamen omdat ze bijvoorbeeld voorgelezen wilden worden, zei m'n geest: Tuurlijk, gezellig! Maar m'n lichaam kreeg het gewoon niet voor elkaar. (het komt misschien wat wazig over, maar beter kan ik het niet omschrijven) Ik snapte er helemaal niks van, ik wilde wel, maar het lukte stomweg niet. Ik voel me geestelijk zo gelukkig, maar ik kan het lichamelijk niet tot uiting brengen. Tot ik eergisteravond huilend bij Mark alles eruit gooide en hij zei dat het door de pil kon komen, daar komen namelijk nog wel eens vaker stemmingswisselingen bij voor. En daarbij komt dat de pil die ik gebruik: cerazette hetzelfde bevat als een andere pil die ik vroeger heb gebruikt: microgynon 30. En daar ben ik ook mee gestopt omdat het zoveel last gaf (ik ben toen heel veel aangekomen, meer dan de bedoeling was).

Dus ik gisteren de stoute schoenen aangetrokken en de dokter gebeld. Vanochtend om half 9 had ik de afspraak. Eerst maar het positieve, ik voelde me echt serieus genomen in mijn klachten en dat komt niet vaak voor bij huisartsen. Die hebben bij mij nogal de neiging om met een half oor te luisteren en al een "oplossing" klaar te hebben waar ik niks aan heb. Maar goed, deze arts nam me echt serieus en geloofde ook echt dat die stemmingswisselingen van de pil kwamen (daar was ik wel een beetje bang voor, stel dat ie dat niet geloofde en dacht dat ik ook geestelijk niet lekker in mijn vel zat). Maar vervolgens moest ik hem spellen hoe mijn huidige pil heette, want hij had er nog nooit van gehoord (DE MEEST VOORGESCHREVEN PIL BIJ BORSTVOEDING!!!). Daarna pakte hij het farmacotherapeutisch kompas en ging in het register bladeren om te kijken of hij een andere pil kon vinden. Pfff dat had MJ ook gekund. Alsof het een stagiaire was die het nog moest leren. Ik denk niet dat hij vaak vragen over de pil krijgt.

Uiteindelijk bedacht hij zich dat als vrouwen met klachten over hun stemming komen in combinatie met de pil dat hij dan de pil Yasmin voor schreef. Die heeft namelijk een andere hormonale samenstelling. Dus ik vraag of het dan wel veilig is met de borstvoeding. Hij dacht dat de borstvoeding er wel van zou kunnen teruglopen. Alsof mijn borsten met zo'n kleinigheidje zouden hebben. Die zijn zo weer terug op hun normale produktie..... ;-)  Maar zijn de hormonen niet schadelijk. Hij dacht van niet, euh, wist hij eigenlijk niet, nee, zou wel niet.

Dus ik die pil gehaald en gelijk even aan de apotheek gevraagd. Daar studeren die mensen 6 jaar voor, aldus MJ. De assistente zoeken en zoeken, maar helaas, alle apothekers waren met lunchpauze, dus of ik vanmiddag er even over wilde bellen. Maar intussen moest ik wel deze pil afrekenen, kassa, 25 euro (daarvan kan ik een deel terugvorderen van de verzekering).

Ik bellen die middag: poeh poeh, denk denk, allerlei geluiden en na 10 minuten kreeg ik de apotheker zelf aan de lijn. Samen met een collega was ze het aan het uitzoeken en ze kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat er nog te weinig over Yasmin bekent is om te zeggen of het effect zal hebben ja of nee. Het is dus mijn eigen keus / gok of ik het wil gebruiken. Zelf zou ze de pil Modicon adviseren. Die is al langer op de markt en daarvan is bekent dat het geen gevolgen heeft voor de baby (dreumes in ons geval). En hoe kom ik dan aan die modicon. Je raad het al: recept via de huisarts. Dus ik de hele praktijkfolder doorspitten: onze huisarts heeft geen telefonisch spreekuur. Ik zal dus of een nieuwe afspraak moeten maken of, en daar ligt toch mijn voorkeur, ik wacht tot MJ tijd heeft gehad om de gynaecologen te spreken en hopelijk krijg ik via hen of MJ zelf een recept.

Pfff, hoe moeilijk is het om aan goede anticonceptie te komen. Voor mij hoeft het zo langzamerhand niet meer. Maar ja, er zijn weinig alternatieven. En ik wil me graag weer gewoon goed voelen. Kort geleden zat ik in de kerk en bedacht ik me dat ik me zielsgelukkig voel. Dat is niks meer echt te wensen had. Zo van: als ik nu zou sterven, sterf ik als een gelukkig mens. En aangezien ik voorlopig niet van plan ben om te sterven wil ik nog jaren doorleven als zo'n gelukkig mens. En dat hoeft niet bedorven te worden door zo'n stomme pil.

Ik hoop dat er snel een oplossing komt, anders houden we misschien wel helemaal op met anticonceptie...... ;-) ;-) ;-)

Sjonge, wat een gedoe en wat een hoop deskundigheid bijelkaar! Maar niet heus :-(
Hoop, voor jou, dat MJ snel de kans krijgt om één van de gynaecologen te raadplegen en dat hij ondertussen zelf ook even in het farmacotherapeutisch kompas gaat neuzen. Zeker zo'n apotheek waar ze altijd reclame voor maken op de teevee, zo'n apotheek die met je meedenkt...
Dat je huisarts even ging zoeken in 't kompas vind ik trouwens niet gek. Mij zou dat juist een gevoel van vertrouwen geven, iemand die de boel serieus neemt.

En nu maar hopen dat je lijf snel weer energie heeft om leuke dingen met de kinderen te doen. Alhoewel... Stemmingswisselingen door de pillen hebben vooral met je hoofd te maken :-)
Sterkte!!

Ma () (link) - 4 April '06 - 21:54

@ Ma: Tja, misschien zit het dan wel in mijn hoofd en is het mijn lijf die wel leuke dingen wil doen ;-) En dan laat mijn hoofd mij denken dat het mijn lijf is, als een soort van complot tegen mezelf...... :-?
Ik vind het gewoon lastig te beschrijven hoe het precies voelt en zo dat anderen het kunnen snappen. Wat ik wel aanvoel is dat het pharmaceutisch is. Dit heeft niet met mij, maar met de pillen te maken.

En dat die arts het kompas pakte, het was denk ik de manier waarop. Dat ik hem eerst al moest voorkauwen hoe die pil heette en dat hij vervolgens in het register een pilnaam ging opzoeken om in het hoofdstuk pillen te kunnen komen. Het kwam over alsof hij dit voor het eerst deed in zijn carriere en zo jong was hij nu ook niet meer... :-P MJ kan zoiets sneller opzoeken en het is niet eens zijn vakgebied. Voor zover ik weet komen er tenminste nooit mensen met dit soort pil problemen op de eerste hulp.

Maar goed, ik hoop ook dat er snel een oplossing komt en dat ik snel weer kan genieten van alles en leuke dingen met de kids kan doen.

Annelies () - 4 April '06 - 22:55

'k Denk dat je gevoel helemaal klopt, dat het echt iets pharmaceutisch is. Die pillen doen iets met je hormoonhuishouding en voor een deel hangt je welbevinden, lichamelijk en geestelijk af van je hormoonhuishouding. Dus je gevoel: 't komt door de pil klopt gewoon. Van wie had je die pil trouwens gekregen?
En over dat kompas... er zijn ook artsen die klakkeloos voorschrijven wat hen voorgekauwd wordt door de pharmaceutische industrie, en dat deed hij in ieder geval niet. Dr. Oostveen kijk ook wel eens even in 't kompas als ik iets zeg over een bijwerking. Er zijn zoveel verschillende medicijnen dat ze dat écht niet allemaal uit het hoofd kunnen weten :-) Dus laat het gevoel dat je eerst had: dat hij je serieus nam overheersen. Je zult hem, hopelijk, nog vele jaren als huisarts nodig hebben.
En ik hoop ook voor jou dat er snel een oplossing komt!

Ma () (link) - 5 April '06 - 00:04

Wat vervelend, niet leuk.
Maar jij hoeft toch niet de enige te zijn, die moeite doet om niet zwanger te worden??
Ik bedoel er bestaat ook nog zo iets als het condoom....
Hopelijk komt er inderdaad snel een oplossing, want niet happy zijn (lichamelijk of geestelijk) is niet prettig als je kinderen heb, kan ik me zo voorstellen.

Toffe tante Marjolein - 5 April '06 - 09:03

@ Ma: ik had die pil gekregen van de huisarts in Meppel. Toen Roan zo'n 7/8 maanden was kreeg ik een doorbraakbloeding en na ruim 2 weken ben ik toen naar de huisarts gegaan. Die schreef toen cerazette voor, maar omdat ik me door hem helemaal niet serieus genomen voelde (ik kwam met de vraag of ik een miskraam kon hebben en hij schreef gewoon de pil voor, zonder me antwoord te geven) heb ik die toen niet genomen. Gelukkig maar, want 2 maanden later was ik zwanger van Lenci...

En ja, ik houd me voornamelijk vast aan het idee dat hij me in ieder geval serieus neemt. En dat voelt al een stuk beter dan in Meppel. Die nam me eigenlijk alleen serieus als het om de kinderen ging. Zoals het hier lijkt gaat het een beter contact worden. Gelukkig!

Annelies () - 5 April '06 - 10:48

@ Marjolein: hihi, wat denk je wat we gedaan hebben tot ik aan de pil ging...? Maar dat beviel ons niet. Bovendien gebeurde er een ongelukje waarna we vervolgens 3 weken moesten afwachten of ik zwanger was of niet. Achteraf bleek dat Lenci in die periode meer was gaan drinken en dat daarom mijn ongesteldheid uitbleef.

Misschien is dat een idee. Borstvoeding gaan afkolven. Dan ben ik ook weer beschermd. En dan kan ik opsparen voor als er ooit een hongersnood komt..... Bovendien schijn je er lekkere pannekoeken mee te kunnen bakken :-P

Annelies () - 5 April '06 - 10:59

@ Annelies: kom ik voorlopig geen pannenkoeken eten :-) :-p

Ma () (link) - 5 April '06 - 13:37

Annelies, te veel informatie!!! ;)

Toffe tante Marjolein - 5 April '06 - 13:52


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons

Laat zien dat je van vlees en bloed bent; vul even de vraag in en dan kan je reactie geplaatst worden
Wat zijn de laatste twee letters van het alfabet?


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Zoek!

Linkdump

+ 51 - 57 | § Eten

Wij eten vandaag aardappels met witlof en hamburgers of kipburgers.
Of, als Mark-Jörg op tijd naar huis kan komen en ik hem zo gek kan krijgen, chinees :-D
Heb echt geen zin om te koken ;-)

Wat eten jullie?


+ 51 - 45 | § heet

De buitenthermometer geeft aan dat het nu (vrijdag om half 2) 46 graden is....

(Lees meer)


+ 60 - 58 | § Eten

Wij hebben vandaag tomaten/groentesoep met stokbrood en kruidenboter gegeten.

Wat hebben jullie gegeten?


+ 65 - 49 | § Hobby's

Ik ben gek op hobby's. Ik heb er dan ook heel veel ;-) (Lees meer)


+ 49 - 59 | § Emoties

Soms, als je foto's van de jongste aan het nemen bent, willen de oudste 2 ook graag op de foto. Over het algemeen teken ze dan hun tong uit of trekken een ander raar gezicht.

Maar deze keer vroeg ik ze om bepaalde emoties uit te beelden...

(Lees meer)


+ 184 - 55 | § Breastfed babe

Nika is breastfed babe van de maand!!!

Kijk maar op ikgeefborstvoeding :-D


+ 64 - 51 | § Appeltaartbrood

Zoals jullie misschien wel weten hebben wij een broodbakmachine. Die gebruiken wij echter momenteel niet (geen tijd voor). (Lees meer)


+ 66 - 63 | § Voedingskussen

Kijk hier eens!!!
Helemaal van mij! Helemaal zelf gemaakt!!
Trots!!!!


+ 62 - 64 | § Traumacentrum

Maandag MJ in traumacentrum! Voorlopig de laatste keer.


+ 54 - 58 | § Dom dom dom

Nooit voordat iets voorbij is, al zeggen dat het meevalt... (Lees meer)