back to weblogelk kind kost een tand


Dat zeiden ze vroeger altijd. Nou heeft dat te maken met hormonale veranderingen, waardoor je tandvlees sneller ontstoken raakt etc. etc. Tegenwoordig sturen ze je daarvoor naar de mondhygieniste die je gebit grondig reinigt en je op je kop geeft omdat je elke dag moet stoken ipv 1 keer per week.  Bij mij heeft het te maken met verstandskiezen die ik niet door de chirurg wil laten trekken tot ik geen borstvoeding meer geef. Ik stel het dus al uit sinds ik zwanger was van Roan.

Maar nu dacht mijn gebit daar anderts over. Bijna 2 maanden geleden brak er een heel klein stukje af van m'n verstandskies boven. Ik had er verder geen last van, dus ik liet het maar zo. 2 weken geleden begon het behoorlijk zeer te doen, maar in vlagen. 1 dag wel, paar dagen niet....Vlak voor het weekend was het dagelijks (als ik dus af en toe raar overkwam tijdens vaderdag, sorry, ik had pijn) en ik wilde zo min mogelijk paracetemol slikken want dat komt in de moedermelk. Bovendien moesten we dinsdag 21 juni naar de tandarts dus dat heb ik maar even afgewacht. (hij zit helemaal in Groningen, dus ik sta er niet zo maar even op de stoep)

Eigenlijk had ik een normale controle van 10 minuten en voor MJ stond iets langer gepland, aangezien hij een paar gaatjes moest laten vullen. Maar de mondhygieniste had Klaas (tandarts) al even voorbereid dat ik pijn had. DUs nadat hij Roan's tandje had bekeken (verder niks aan doen, heeft toch geen zin), Lenci had bewonderd (dit is dus de nieuwste aanwinst, wat een vrolijke meid) en Mark-Jörg had gemarteld (de verdoving die de mondhygieniste erin had gezet om tijd te besparen was alweer gedeeltelijk uitgewerkt en hij heeft het boren dus in alle hevigheid gevoeld) was ik aan de beurt. Hij keek even goed en besloot toen niet alleen rechtsboven eruit te halen, maar ook gelijk linksonder (als hij toch bezig was). Terwijl de verdoving bij mij introk is hij snel even de patient na mij gaan helpen (hij heeft meerdere behandelkamers) en vervolgens kwam hij terug en was ik aan de beurt. Lang leve de verdoving!! Het blijft wel een rot gevoel, want je voelt em rukken en trekken en je hoort het gekraak (bah, bleh, m'n maag draait nog als ik eraan denk), maar je voelt tenminste niks.

Voor de terugweg toch maar even een paracetemolletje genomen, maar de verdoving heeft er nog ingezeten tot een uur of 8 gisteravond. Eten ging dus vrij lastig, zeker ook omdat ik niet wist aan welke kant ik moest kauwen, want ik wil geen eten in de wonden krijgen.  Heel voorzichtig hele kleine stukjes en 's avonds maar 2 bakjes appelmoes en 2 bakjes toetje gehad, dat slikt lekker weg.

Vanochtend was m'n kussen een beetje rood, dus die zit in de was. Verder kan ik moeizaam praten en voel ik constant de hechtingen zitten. Maar de pijn is weg. Heerlijk. En over een paar dagen is mijn mond ook weer hersteld en is alles weer normaal, behalve dan dat ik 2 kiezen mis.

Ik ben alleen vergeten tegen de tandarts te zeggen dat ik het meekijkspiegeltje heb weggedraaid. Ach komen ze vast wel een keer achter ;-)

zo'n verdoving is wel een uitkomst he? al heb ik me nog nooit laten verdoven (sinds ik alleen ga)... weetje hoeveel dat kost? ;-) :-P

boren valt toch nog wel mee? geen verdoving voor nodig. maar trekken idd... dan zou ik r ok wel één kunnen gebruiken. iig wel mkklk dat je dr nu vanaf bent.

en trouwens, ijsjes eten!!!! das weer goed voor je. ellek nadeel hep se foordeel. ;-)

Meindert (link) - 22 Juni '05 - 11:59

Tja, onze ziektekosten verzekering vergoed ook de verdoving. Dus mij maakt het niet uit hoeveel het kost ;-) En als je er dan toch voor betaald (de verzekering dan) dan moet het wel werken toch, arme MJ. Wij zijn vroeger geen van tweeen ooit verdoofd en hebben daardoor allebei een tandartstrauma. Daarom willen we allebei graag verdoofd worden.

Die ijsjes zou ik graag willen hebben, maar omdat ik toch 2 flinke wonden in mijn mond heb moest ik uitkijken met te warm en te koud. Dus helaas vandaag ook nog maar geen ijsjes.....maar morgen ga ik dat allemaal goed maken.

Annelies () - 22 Juni '05 - 12:37

Ennuh.... je mag een week lang niet roken nadat er een kies getrokken is... in jouw geval dus twee weken, want 't zijn twee kiezen ;-):-)
Volgens mij hebben jullie wel een super tandarts hoor. Ik kreeg vorige week, of is 't al weer twee weken geleden, geen hechtingen ;-(
En aan dat getrek en gekraak moet je gewoon niet meer denken!

Mama/Omi () (link) - 22 Juni '05 - 14:34

Ik moet nu weer aan mijn kroon denken. Oef wat een pijn had ik. 4 paracetamollen per dag en dat gedurende twee weken, want ik ging door de grond. Ik dacht nog dat de noodkroon de pijn wel zou verlichten, maar niets was minder waar... Dus ook de derde week paracetamol gegeten... De dag nadat de echte kroon geplaatst was werd het een stuk aangenamer (en ik hoop dat het omgaan met mij ook weer wat dragelijker was). Na drie dagen was het leed pas echt geleden. Maar Els is een prettige tandarts en een lieve meid, een bezoek aan haar praktijk zal niet mijn grootste hobby worden.
Lieverd, je bent een kei van een moeder dat je zo'n pijn om die rotkiezen lijdt om je dochters voeding!
Ook voor jou en de jouwen voor morgen Gods zegen toegebeden, hoewel dat niets met kiezen te maken heeft ;-)

Rineke - 22 Juni '05 - 22:33

Fijn dat Annelies van de pijn af is. Kiespijn zeurt zo door; de uitdrukking 'kunnen missen als kiespijn' is niet voor niks bedacht.
Dat tandartstrauma van Mark-Jörg moet overigens in Heerenveen ontstaan zijn. Tandarts Schaap, die we in Lekkerkerk en Leerdam hadden -nog overgehouden uit Amsterdam- was een zeer kindvriendelijke tandarts. De kinderen keken zelfs uit naar een bezoek aan de tandarts, want we maakten er altijd een hele dag van, inclusief Artis en naderhand: 'lekkere honger'. Ik kan me niet voorstellen dat tandarts Schaap hem een trauma heeft bezorgd.
Maar ik ben het met jullie eens dat je lekker kunt laten verdoven als de verzekering het toch dekt. Arme Mark-Jörg - kon je dan niet aangeven dat je toch pijn voelde? Dan had de tandarts misschien kunnen 'bijspuiten'?
Hoe gaan jullie het trouwens doen vanuit Hardenberg? Is Groningen dan nog haalbaar? Nou ja - voorlopig zijn jullie weer voor een half jaar 'klaar'.

(O)mammaKlaske - 23 Juni '05 - 07:53

Heerlijk beschrijvend beschreven (is dat wel een goede uitdrukkig???) qua misselijkmakende tandartsverhaal Annelies!! Die angst heb ik dus in Heerenveen ook opgelopen en Anne-Minke ook. Nu heb ik in Zwolle een hele leuke vrouwelijke tandarts, die goed luistert en ook verdoofd. Vind ik ook een vereiste hoor, anders komt die boor niet in mijn mond!! Gelukkig was ik bij de laatste controlle gaatjes vrij, wat ook wel weer eens mocht, de laatste keer met wortelbehandeling was al genoeg gemartel voor 20 jaar!! Maar nog even over je verstandkiezen, als er over een paar dagen een raar smaakje uit de wonden loopt (klinkt wat raar, maar weet niet hoe ik het anders moet zeggen) dan klopt dat. Heb ik ook gehad en de kaakchirurg zei dat het heel normaal was. Als de hechtingen eruit zijn is de pijn helemaal over, maar dan heb je nog wel een hele tijd gaten in je tandvlees. Het is dan geen wond meer hoor, maar een soort grotje ;) Dat duurt echt nog wel maanden, die van mij zijn na bijna een jaar nog niet helemaal weg, maar ze worden wel steeds minder diep. Maar wat ontzettend vervelend, dat je zo lang met kiespijn hebt rondgelopen. Ookal is het bijna mijn enigste vijand, op zo'n moment is het lang leve de tandarts ;)

Toffe tante Marjolein - 23 Juni '05 - 10:53

Er zijn prettiger bezoeken denkbaar dan de tandarts. Maar lieve mensen, gelukkig dat zeer zijn. Wat zou je moeten beginnen als er geen tandartsen waren? En de pijn is vlug vergeten als je weer lekker kunt eten.Sterkte met allews. Al kijkers gekomen? Veel groeten en liefs van ons beiden uit den Haag. Specilaal een knuffel van Oma voor Roan en lencie

Opa en Oma H () - 25 Juni '05 - 17:11

Hello and congratulations!

laurette () (link) - 14 Maart '06 - 10:25

I am here to say hello and you have a great site!

Marta () (link) - 18 Maart '06 - 11:09

Great. Thanks!

meta () (link) - 19 Maart '06 - 06:15

I like this site!

darrell () (link) - 19 Maart '06 - 19:33

Hallo,

Ik ben bijna 2 weken geleden een kroon laten plaatsen en heb er nu in vlagen nog pijn aan.
Zou dit zonder tandarts bezoek weer overgaan?

Anne - 24 Juni '06 - 17:02

@ Anne: Als de pijn aan het afnemen is (in frequentie en/of intensiteit) dan kan je het nog aankijken. Als de pijn gelijk blijft zou ik gewoon even bellen naar de tandarts voor overleg. Dan kan je ook sowieso wel doen als je het niet vertrouwd. Een telefoontje is zo gepleegd.

Annelies () - 26 Juni '06 - 23:16

pijn pijn pijn..niet wetend waar te zoeken. En dan kom ik op deze site...grappig.
Noodkroon geplaatst en pijn pijn. Tandarts wil niks doen omdat ik nog een vaste kroon moet laten plaatsen..hufter.
Nou ja wachten dus...nachten wakker...ben niet te houden meer!.

Toca () - 15 Juli '08 - 16:08


Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons

Laat zien dat je van vlees en bloed bent; vul even de vraag in en dan kan je reactie geplaatst worden
Wat zijn de laatste twee letters van het alfabet?


  ( Register your username / Log in )

Kattenbel: Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Zoek!

Linkdump

+ 52 - 57 | § Eten

Wij eten vandaag aardappels met witlof en hamburgers of kipburgers.
Of, als Mark-Jörg op tijd naar huis kan komen en ik hem zo gek kan krijgen, chinees :-D
Heb echt geen zin om te koken ;-)

Wat eten jullie?


+ 51 - 46 | § heet

De buitenthermometer geeft aan dat het nu (vrijdag om half 2) 46 graden is....

(Lees meer)


+ 61 - 58 | § Eten

Wij hebben vandaag tomaten/groentesoep met stokbrood en kruidenboter gegeten.

Wat hebben jullie gegeten?


+ 65 - 49 | § Hobby's

Ik ben gek op hobby's. Ik heb er dan ook heel veel ;-) (Lees meer)


+ 49 - 59 | § Emoties

Soms, als je foto's van de jongste aan het nemen bent, willen de oudste 2 ook graag op de foto. Over het algemeen teken ze dan hun tong uit of trekken een ander raar gezicht.

Maar deze keer vroeg ik ze om bepaalde emoties uit te beelden...

(Lees meer)


+ 184 - 58 | § Breastfed babe

Nika is breastfed babe van de maand!!!

Kijk maar op ikgeefborstvoeding :-D


+ 66 - 53 | § Appeltaartbrood

Zoals jullie misschien wel weten hebben wij een broodbakmachine. Die gebruiken wij echter momenteel niet (geen tijd voor). (Lees meer)


+ 66 - 63 | § Voedingskussen

Kijk hier eens!!!
Helemaal van mij! Helemaal zelf gemaakt!!
Trots!!!!


+ 62 - 68 | § Traumacentrum

Maandag MJ in traumacentrum! Voorlopig de laatste keer.


+ 55 - 60 | § Dom dom dom

Nooit voordat iets voorbij is, al zeggen dat het meevalt... (Lees meer)