Grauwe Ganzen met jongen

31 Mei '05 - 18:32 by

"Opschieten kinderen, weg bij die enge man......."

Zwaluwen

30 Mei '05 - 19:29 by

Boerenzwaluw


"De naam van de boerenzwaluw verraadt de bijzondere band die deze vogel met de mens heeft. De nesten van de boerenzwaluw worden namelijk bij voorkeur gemaakt in boeren schuren, loodsen en dergelijke. Van april tot oktober verblijven deze trekvogels in Nederland, de winter wordt in Afrika doorgebracht. Eén zwaluw mag dan nog geen zomer maken, een hele groep zwaluwen die uit Afrika terugkomt doet bij menigeen de voorjaarskriebels ontstaan. Boerenzwaluwen zijn echte luchtacrobaten: het is bekend dat een mannetje meer succes heeft bij de vrouwtjes naarmate zijn staartpunten langer zijn. Waarschijnlijk zijn mannetjes met lange staarten wendbaarder en daardoor in staat meer insecten te vangen. Dat heeft natuurlijk grote voordelen bij het grootbrengen van jongen."

Huiszwaluw


"De huiszwaluw bouwt een komvormig nest tegen rotswanden: kliffen en berghellingen vormden de natuurlijke omgeving. Maar huizen van baksteen en beton voldoen de huiszwaluw ook prima en deze zwartwitte vogel is bij ons dan ook een echte cultuurvolger geworden. Het nest wordt gemaakt van klei en zand, kunstig vermetseld tot een knusse woning. Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten. In volle vlucht worden deze gevangen, waarbij de wendbaarheid van de zwaluwen goed van pas komt. Huiszwaluwen zijn lange-afstandstrekkers die helemaal naar Tropisch- en Zuid-Afrika vliegen om te overwinteren." (Bron: Vogelbescherming Nederland)

Rietgors

29 Mei '05 - 16:07 by


Hoor hem zingen naar de buurvrouw.
Vogels zijn een van de weinige diersoorten die enige vorm van relatietrouw kennen. Er zijn vogelsoorten die meer seizoenen bij elkaar blijven, zoals de duif en de zwaan. Maar vreemdgaan doen ze allemaal, blijkt weer eens uit onderzoek.
" Want dieren zijn precies als mensen. Met dezelfde mensen-wensen. En dezelfde mensen-streken. Dat staat allemaal in de krant van Fabeltjesland........." ; Meneer de Uil had het al gezegd.........

Witte Kwikstaart

28 Mei '05 - 15:55 by

Harris Hawk (Woestijnbuizerd)

27 Mei '05 - 16:40 byWoestijnbuizerd

26 Mei '05 - 17:17 by.......  morgen meer ............

Oehoe II

25 Mei '05 - 16:56 byBubo bubo

Familie: Uilen, Strigidae

 

Herkomst: Eurazië, Noord-Afrika, Arabische landen

Leefgebied: Bossen, steppen, heide en graslandschappen

Voedsel: Kleine zoogdieren, vogels, vissen, kikkers, insecten

Grootte: Lengte 63-73 cm

Gewicht: 1,9-4,2 kg

Max. leeftijd: 70 jaarMen herkent deze uilen niet alleen aan hun onovertroffen grootte en spanwijdte van wel 1,7 meter, maar ook aan hun roep dat klinkt als “oe-hoe”. Het mannetje heeft een doffe en lage roep, het vrouwtje heeft een hoge roep. De oehoe is een uitstekend en veelzijdig jager. Hij zeilt geruisloos door de lucht en voert verrassingsaanvallen uit. Hij bespiedt vanuit een uitkijkpost zijn prooi. Overdag slaapt hij verscholen in een boom of rots nis, ook rust hij wel eens uit op de grond. De oehoe is uiterst plaatsvast. Door verstoring van zijn standplaats en vervolging is hij in Midden Europa bijna uitgestorven. In Nederland wordt de oehoe sinds enkele jaren weer vaker waargenomen. (Bron: Stichting Zie-Zo)

Oehoe

24 Mei '05 - 21:01 by

Boerenzwaluw

23 Mei '05 - 16:46 by

Nestje van een Pimpelmees

22 Mei '05 - 19:43 by
Tegen alle regels en principes in toch een "nestfoto". Maar ik voel me niet schuldig, want dit nest was verlaten. Benieuwd naar het verhaal achter dit pimpelmezendrama? Volg deze link.....


Kievit

21 Mei '05 - 16:34 by

Grutto (bij avondlicht)

20 Mei '05 - 17:06 byLammetje

19 Mei '05 - 22:10 byNederland Gruttoland

18 Mei '05 - 17:16 by"In de afgelopen jaren daalde het aantal paartjes grutto’s in ons land van ruim 100.000 naar 45.000. Een mondiaal probleem, omdat ongeveer de helft van de wereldpopulatie grutto’s in ons land broedt. Er is geen andere Nederlandse broedvogel waarvoor ons land zo belangrijk is. De grutto kan gered worden door een gezamenlijke inspanning van boeren, beheerders van natuurterreinen, vrijwilligers en overheid. Het is zaak deze doelgroepen en het brede publiek ervan te overtuigen dat, met aangepast beleid de neerwaartse spiraal waarin de grutto zich bevindt, gestopt kan worden. Daarvoor dient het project Nederland-Gruttoland. " Lees meer op de site van de Vogelbescherming

Grutto (en paard)

17 Mei '05 - 18:04 by

Rietzanger

16 Mei '05 - 15:29 by


Acrocephalus schoenobaenus

"Veldkenmerken: 13 cm. Opvallende crèmekleurige wenkbrauwstreep, zwart gestreepte bruine bovendelen, ongestreepte rossige stuit. Kruin kan zeer donker zijn, als van Zwartkoprietzanger, maar wenkbrauwstreep meer crèmekleurig dan wit en verenkleed meer geel dan rossig. Onderdelen crème met geelbruine flanken. Juveniel soms met onduidelijke crèmekleurige kruinstreep en kan dan verward worden met Waterrietzanger.

Geluid: Explosief 'tuk', vaak samen met ratelend 'tsjirr'. Zang gevarieerder en sneller dan van Kleine Karekiet: luid en snel mengsel van herhaalde, muzikale en scherpe tonen, vermengd met kanarieachtige trillers en korte frases van andere vogels. Zingt vanuit open zangpost en maakt korte steile zangvluchtjes.   LUISTER

Voorkomen: Vrij talrijke zomergast, maar plaatselijk in aantal achteruitgaand.

Habitat: Lage en dichte vegetatie nabij water, in moerassen, etc. Soms in zeer smalle randvegetaties.

Voedsel: Insecten, die voornamelijk in vegetatie of in achtervolgingsvlucht wordt gevangen." (Bron: ETI)

Ja, ja, een heel verhaal. Maar deze mooie jongen zat vanochtend, langs de waterkant, vanuit de rietkraag, speciaal voor mij, een liedje te zingen. Wat een schitterende 2e Pinksterdag.

Grutto

15 Mei '05 - 20:13 by


Hoor hem zingen.

Spreeuw

14 Mei '05 - 20:19 by


"Look-zonder-Look"

13 Mei '05 - 18:28 by
Voorheen: "Wie-het-weet-mag-het-zeggen"-bloem
met dank aan Renée :-)


Canadese Ganzen

12 Mei '05 - 19:35 by


Paardebloem

11 Mei '05 - 16:25 by

Levermos

10 Mei '05 - 19:46 by

Geit

09 Mei '05 - 16:04 by

Pony

08 Mei '05 - 17:11 by

Rode Bosmier

07 Mei '05 - 16:34 by


Tulp

06 Mei '05 - 16:47 byzie ook hier

"Ze kon het lonken niet laten..."

05 Mei '05 - 19:50 by
Grauwe Ganzen met kuikens

04 Mei '05 - 14:43 by

Gr Ganzen met jongen


Tjiftjaf

03 Mei '05 - 13:18 by

Tjiftjaf


Wetenschappelijke naam:
Phylloscopus collybita

Zang van de Tjiftjaf

Koekoek

02 Mei '05 - 17:40 by

Koekoek


Koekoek


Hoor hem zingen

Roerdomp

01 Mei '05 - 20:35 by
Oké, ik win er niet de BBC Wildlife picture of the year-prijs mee, maar ik ben er best trots op! Je komt de Roerdomp niet dagelijks tegen en voor fotomodel spelen heeft deze reigerachtige helemaal geen behoefte aan. Ik weet nu in ieder geval waar ik hem zoeken moet, dus hopelijk binnenkort een beter portret.

RoerdompHoor dit beestje "zingen".