Waterlelie

30 Aug '07 - 16:37 by

Kruisspin

25 Aug '07 - 15:15 by


Geïnspireerd door mijn eerdere opnames van een gerande oeverspin, kijk ik de laatste dagen wat vaker naar het kleine grut in de bosjes rondom ons huis. Tot nu toe had ik het niet zo op het 8-potige ongedierte, maar met een macrolens tussen het insect en mijn oog raak ik toch onder de indruk van de schoonheid der geleedpotigen.

Deze Kruisspin had zijn web gemaakt boven onze Kliko-bak. Na veel gepruts met reflectieschermen lukte het me uiteindelijk de spin goed uit te lichten tegen een egale achtergrond. Het geel van de gevangen wesp was een bonus.

Lightroom Videoworkshop deel 6

23 Aug '07 - 17:45 by

Deel 6 van de Lightroom Videoworkshops gaat over het beoordelen van foto's. D.m.v. sterren, kleurlabels en vlaggen krijgen foto's een waarde toegekend. Later in de workflow kunnen op deze manier snel foto's teruggevonden worden. Aangezien de intro met de huidige compressie methode niet goed tot z'n recht kwam, heb ik die vervangen door een stilstaand beeld.
Abonneren op de podcast kan via ITunes. En de video is natuurlijk ook via deze website te verkrijgen door op deze link te klikken.
Aangezien vanaf maandag mijn dagelijkse werkzaamheden weer beginnen, zullen de volgende afleveringen minder frequent verschijnen.

Canna

22 Aug '07 - 18:25 by
Wanneer ik geen tijd heb om het veld in te trekken, maar toch wil fotograferen, ga ik meestal de achtertuin in. In de rommelige tuin is altijd wel iets te fotograferen. Zo hebben we in potten enkele Canna's staan. Door een macro-lens krijg je een heel andere blik op de wereld.

De contrast verhoging en kleuraanpassing is een Lightroombewerking.

Gerande Oeverspin update

21 Aug '07 - 17:25 by
Hoewel ik best tevreden was met de eerdere foto's van de oeverspin, ben ik afgelopen weekend toch weer teruggegaan. Het kan per slot van rekening altijd beter.


Deze opname spreekt me aan vanwege de door de bladeren gevormde lijnen die het oog naar de spin leiden. Bovendien zit het vrouwtje vlakbij haar nest.


De geringe scherptediepte van deze opname doet de spin te lijken zweven.


Door de spin in een diagonaal te plaatsen en een standpunt te kiezen waarbij de kop goed zichtbaar is, krijgt de foto meer spanning dan de vorige.

Lightroom Videoworkshop deel 5

20 Aug '07 - 14:24 by


Aflevering 5 van de Lightroom Videoworkshops is de eerste over het archiveren van je foto's. Tijdens deze aflevering laat ik zien hoe je een eerste selectie maakt uit je pas geïmporteerde opnamen. Met behulp van vlaggen geef je aan welke foto's je wilt bewaren en welke later mogen worden gewist. Om de omvang van de video binnen de perken te houden, kies ik bij het converteren voor een lage framerate. Dit resulteert soms in blokkerige beelden. Het is een compromis tussen omvang en kwaliteit waar we op dit moment mee moeten leren leven.

Abonneren op de podcast kan via ITunes. En de video is natuurlijk ook via deze website te verkrijgen door op deze link te klikken.
-----------------------------------------------------------------

Purperreiger

19 Aug '07 - 16:31 by


De blauwe reiger kennen we allemaal, maar de purperreiger is toch een zeldzame verschijning. Wanneer je eenmaal op de hoogte bent van z'n bestaan, ga je iedere reiger die je tegenkomt toch wat nauwkeuriger bekijken. Dat deed ik gelukkig ook toen ik laatst door de Deelen reed. In mijn ooghoek zag ik een reiger in het rietland zitten. Omdat het barst van de reigers besteed ik daar meestal geen aandacht aan. Maar behalve de blauwe vleugels dacht ik ook een tint rood te zien. Met de 500mm op de rijstzak en een zonnetje dat vluchtig achter de wolken vandaan piepte, liet de purperreiger zich van z'n beste kant zien.

Lightroom Videoworkshop deel 4

17 Aug '07 - 17:16 by


Aflevering 4 van de Lightroom Videoworkshops gaat over het navigeren binnen Lightroom. De grid- en loupview worden uitgelegd en verschillende mogelijkheden om in te zoomen op de foto. Daarnaast besteed ik aandacht aan het vrijmaken van het werkveld om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor de foto. Abonneren op de podcast kan via ITunes. En is de video is natuurlijk ook via deze website te verkrijgen door op deze link te klikken. Veel plezier ermee!

Fazant

16:01 by


Tijdens een bezoek aan het natuurgebied De Deelen liep deze Fazant over de weg. Het beestje was duidelijk niet helemaal gezond, want het weigerde aan de kant te gaan voor mijn auto. Pas toen ik uitstapte, verstopte hij zich in het gras. Met een 300mm lens kon ik genoeg afstand bewaren om hem niet verder op te jagen.

Lightroom Videoworkshop deel 3

15 Aug '07 - 12:51 by


Deel 3 van de Lightroom Videoworkshop is online en te downloaden! Deze aflevering borduurt verder op deel 2, waarin het ging over het importeren van foto's vanaf een flashcard. Deel 3 gaat over het importeren vanaf de (externe) harde schijf, cdrom of dvd. De video is beschikbaar via ITunes. Voor de mensen die geen ITunes heben, is hij ook te downloaden vanaf deze plek. Reacties zijn welkom in de comments.

Gerande Oeverspin

12:40 by
Afgelopen weekend maakte ik een wandeling in het Oosterschar, een natuurgebied nabij Heerenveen, toen een visser mij aansprak: "Bent u ook geïnteresseerd in spinnen? Er zit hier heel hele dikke." Vanzelfsprekend nam ik een kijkje en zag eerst dit:


Na het buigen van wat rietstengels zag ik een spin met vrij dikke poten en een dichte, maar zeer korte, fluweelachtige beharing. Een pracht van een gerande oeverspin. Deze spin komt vaak voor langs het water en kunnen onderduiken wanneer gevaar dreigt. Ze jagen op kleine beestjes als kikkervisjes, insecten en zelfs kleine visjes. Ze maken geen web, maar wachten langs het water tot een prooi bovenkomt en grijpen het dan om vervolgens ter plekke leeg te zuigen.


De gerande oeverspin legt haar honderden eitjes in een eiercocon die ze wekenlang met zich meezeult. Wanneer de jongen uitkomen vormen ze één grote bal spinnetjes. Boven in beeld zit het nest van de spin, terwijl het vrouwtje, links onder in beeld, de wacht houdt.


Dit vrouwtje heeft een "spanwijdte" van bijna 6 centimeter (incl. poten) Een stevige tante dus.Even later vond ik ook het mannetje dat op nog geen meter afstand van z'n vrouwtje en het nest de wacht hield.

Haas

13 Aug '07 - 13:01 by


Tijdens een ritje door de Blauwgraslanden (nabij Joure) kwam ik deze Haas tegen. Omdat het beestje aan de rechterkant van de auto in het gras liep, moest ik eerst een plekje zoeken om te keren. Teruggekomen op de plek drukte de haas zich tegen de grond, i.p.v. weg te rennen. Wanneer een haas zich op deze manier probeert te verstoppen, mondt dat meestal uit in een wedstrijd stilzitten. Wie geeft het als eerste op. In ieder geval had ik alle tijd de haas te fotograferen. Ik kon de auto verschillende keren starten en verplaatsen terwijl de haas op 6 meter afstand in het gras lag. Na 45 minuten wachten en fotograferen liet ik de haas maar winnen en ben ik verder gereden.

Ree portret

11 Aug '07 - 12:27 by

Het weer zou goed zijn, dus 's morgens om 6 uur de auto gepakt en een rondje gemaakt langs de Lindedijk. De vogels waren niet van plan zich te laten zien, maar een ree ging zo op in haar bezigheden dat ze niet door had dat ik vlak naast haar stond met de auto. Ik had alle tijd om de 500mm op de rijstzak te leggen. Jammer genoeg maakt de Sigma nogal wat herrie bij het scherpstellen, zodat de ree geschrokken opkeek en me precies genoeg tijd gaf voor één opname om daarna met grote sprongen het moeras in te vliegen.

Terug naar Wijlre

09 Aug '07 - 09:08 by


Waarschijnlijk de meest gefotografeerde watermolen van Zuid-Limburg, maar wel mooi in het landschap. :-)
Meer info over Wijlre is hier te vinden.

Lightroom Videoworkshop deel 2

07 Aug '07 - 21:05 by


Deel 2 van de Lightroom Videoworkshop is af. Deze aflevering gaat over het importeren van foto in Lightroom vanaf een Flash-card. Ik begin dus bij het begin :-) Het bestand is 15 Mb groot; vergeleken met de eerste aflevering aardig aan de maat voor de 10 minuten durende aflevering, maar ik ben nog aan het stoeien met verschillende instellingen van de opname- en bewerkingssoftware. De kunst is een mix te vinden tussen goeie kwaliteit en een klein bestand. Het originele bestand was bijna 2 Gig, dus dan klaag ik niet over 15 Mb ....... Anyway, de screencast is te vinden via iTunes of via deze link. Veel plezier ermee en ik hoop dat je er wat van opsteekt.

Boerenzwaluw

19:37 by

Ree (aan de Lindedijk)

04 Aug '07 - 07:52 by

Ringmus

02 Aug '07 - 14:14 by