Melksteelmycena

28 Sep '07 - 19:19 by
Met het statief zo laag mogelijk bij de grond probeer ik tijdens een vroege herfstdag een opname te maken van deze Melksteelmycena. Om me heen zoemen steekmuggen. De muggenmelk zit nog in m'n cameratas en ik neem me voor meteen na deze serie mezelf in te smeren. Scherpstellen moet met de hand en door het lange geconcentreerd turen door het oculair voel ik het prikken van de muggen nauwelijks. Voor het ontspannen gebruik ik de tijdontspanner van de camera. Ondertussen stuur ik met een klein zakspiegeltje de schaarse zonnestralen die door het bladerdek gluren richting de paddenstoel.


Bij het opruimen van de spullen merk ik pas de jeuk. Meerdere muggen hebben een bacchanaal gehouden op mijn handen.
Thuis gekomen maak ik een eerste schifting in de foto's ....... en dan ontdek ik ้้n van de feestgangers uitbuikend op de steel van de mycena.

Fazant

25 Sep '07 - 18:56 by

Zo'n twee weken geleden ontving via de mail het bericht dat er nabij Heerenveen een Hop was gesignaleerd. Nu ben ik niet een twitcher, maar een Hop vlakbij mijn huis kan ik toch niet laten schieten, dus meteen in de auto gestapt en opzoek gegaan. En zoals zo vaak met dit soort dingen kwam ik net te laat :-( De vogelaars pakten net hun telescopen weer in, want de vogel was gevlogen.

Om mijn slechte humeur niet mee naar huis te nemen besloot ik nog even een rondje te rijden en de hop-mislukking in alle rust in mijn eentje te verwerken. Ik zette de auto 100 meter verder langs de kant en keek op de kaart om me beter te kunnen ori๋nteren. Vanuit mijn ooghoek zag ik plotseling een fazant uit het struikgewas komen. Dat maakte mijn dag toch weer een beetje goed.

Mistige Linde IV

23 Sep '07 - 06:22 by

Mistige Linde III

16 Sep '07 - 15:49 by

Mistige Linde II

13 Sep '07 - 20:06 by

Mistige Linde

09 Sep '07 - 17:26 by

Het zicht is maar 50 meter wanneer ik de snelweg oprij richting Wolvega. Normaliter was ik allang weer mijn bed in gedoken met dit weer, maar vandaag wil ik de Lindedijk zien in de mist.
Het landschap is adembenemend mooi. De zon doet z'n best, maar de mist is ้้n grote softbox die contouren en kleuren doet verdwijnen. Aan de overkant van de Linde staan koeien te grazen. Om de grote leegte te kunnen vastleggen, kies ik voor de 18mm groothoek op statief, 1/320 met F10 op iso 200. Ik stel scherp met de hand, plaats de koeien zo laag mogelijk in beeld zodat de mist veel aandacht krijgt.


(wordt vervolgd)

Waterlelie (meer details)

07 Sep '07 - 17:44 by

Soms hoef je als fotograaf niet na te denken over de compositie. De kleurencombinaties, vormen en lijnen worden door de natuur voorgeschreven. Je hoeft alleen maar op het knopje te drukken. Alleen het moment, de tijd, is voor de fotograaf. Al het andere is tijdloos mooi.

Waterlelie (detail)

03 Sep '07 - 17:25 by

Gedurende de zomermaanden bloeide de waterlelie volop in onze vijver . Omdat de oppervlakte van een vijver, in een verhouding tot een sloot, zeer gering is, kan je prachtig vanuit alle hoeken het leven in en rond het water fotograferen. Bij deze opname sprak de abstracte vorm van het blad en het plasje water me erg aan. Het vliegje was meer een klein komische detail dan een wezenlijk onderdeel van de compositie. Om de abstractie te benadrukken heb ik in Lightroom de kleuren sterk verzadigd en het contrast verhoogd.

Lightroom Videoworkshop deel 7

02 Sep '07 - 14:57 by

In aflevering 7 van de Lightroom Videoworkshops leg ik, a.h.v. een praktijkvoorbeeld, uit welke functie Keywords hebben. Daarna laat ik zien hoe je keywords toekent aan foto's. De aflevering van vandaag is in een iets kleiner formaat zodat ook mensen met een kleiner scherm de video goed kunnen bekijken, zonder eerst het formaat aan te hoeven passen. De huidige resolutie van de video is 1024X576.

Abonneren op de podcast kan via ITunes. En de video is natuurlijk ook via deze website te verkrijgen door op deze link te klikken.
Wie de video liever online wil bekijken nodig ik uit om onderaan dit artikel op de woorden "lees meer" te klikken. De video is daar, online, in lagere resolutie, te bekijken. (Lees meer.......)