Gerande Oeverspin

15 Aug '07 - 12:40 by
Afgelopen weekend maakte ik een wandeling in het Oosterschar, een natuurgebied nabij Heerenveen, toen een visser mij aansprak: "Bent u ook geÔnteresseerd in spinnen? Er zit hier heel hele dikke." Vanzelfsprekend nam ik een kijkje en zag eerst dit:


Na het buigen van wat rietstengels zag ik een spin met vrij dikke poten en een dichte, maar zeer korte, fluweelachtige beharing. Een pracht van een gerande oeverspin. Deze spin komt vaak voor langs het water en kunnen onderduiken wanneer gevaar dreigt. Ze jagen op kleine beestjes als kikkervisjes, insecten en zelfs kleine visjes. Ze maken geen web, maar wachten langs het water tot een prooi bovenkomt en grijpen het dan om vervolgens ter plekke leeg te zuigen.


De gerande oeverspin legt haar honderden eitjes in een eiercocon die ze wekenlang met zich meezeult. Wanneer de jongen uitkomen vormen ze ťťn grote bal spinnetjes. Boven in beeld zit het nest van de spin, terwijl het vrouwtje, links onder in beeld, de wacht houdt.


Dit vrouwtje heeft een "spanwijdte" van bijna 6 centimeter (incl. poten) Een stevige tante dus.Even later vond ik ook het mannetje dat op nog geen meter afstand van z'n vrouwtje en het nest de wacht hield.

Yek!!

Ma (URL) - 24 Augustus '07 - 20:37

Omi kan het dan wel’yek’ vinden, ik vind ‘t fascinerend! Wauw, wat ‘n beest. Schitterend!

JoŽlle (URL) - 26 Augustus '07 - 16:51


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.