Tamme vos Hoge Veluwe afgemaakt

04 Jan '08 - 10:33 by
HOENDERLOO - Door natuurfotografen met lokvoer tam gemaakte vossen worden op het Nationale Park de Hoge Veluwe uit voorzorg doodgeschoten.
Volgens directeur Seger van Voorst tot Voorst vertonen de dieren door het bijvoeren onnatuurlijk en brutaal gedrag: "Dat is echt onwenselijk. Een vos is een roofdier dat kan bijten en ziekten als hondsdolheid kan verspreiden." Om die reden zag het Nationale Park zich genoodzaakt om op oudejaarsdag een vos af te schieten. "We hebben de situatie een paar weken aangekeken.


Maar iedere avond was het weer raak. Dan lagen daar zo'n twintig tot dertig fotografen op hun buik met die vos op slechts een meter afstand. Ze geven van alles te eten voor dat ene plaatje. Echt schandelijk. Dit is toch ook geen natuurfotografie, ga dan je eigen huisdier op de foto zetten.", vindt de directeur, die erop wijst dat diezelfde vos vervolgens zo brutaal was geworden dat hij bij mensen in de auto sprong. "Veel mensen lachen er om. Maar als hij bij kleine kinderen eten uit de handjes zou gaan trekken of zou bijten, dan valt er weinig meer te lachen." Afgelopen zomer liet het park ook al een tam gemaakte vos doodschieten. Dit gebeurde nadat mensen op de natuurcamping van de Hoge Veluwe gillend wakker werden van een vos die hun tent vernielde.

Bron: Telegraaf Bennie zei het altijd al, en ook Nan huldigt dat standpunt: alles in de natuur waar mensen’handen’ aan te pas komen gaat fout!
Stom gedoe!! En nu zeker allemaal ach en wee gaan roepen…:-

Ma (URL) - 04 Januari '08 - 12:38

Moeilijke zaak … :-. Als natuurfotograaf probeer je de dieren zo min mogelijk te storen. Maar ik heb er geen moeite mee een extra stokje in de grond te steken zodat de IJsvogel op een fotogeniekere plek kan zitten. Bij bovenstaande foto had ik ook Frolic in mijn jaszak. Het broertje van deze vos was ondertussen mijn fototas aan het openritsen, opzoek naar de boterham met leverworst, duidelijk VVV-vossen. Volgens de opzichter werden de vossen het hele zomerseizoen (bij)gevoerd door toeristen. Hij was ook degene die adviseerde frolic te strooien en vervolgens rustig af te wachten…. Maar ja, als mensen zo dom worden om hun kinderen met vossen te laten spelen, dan moet de vos uiteindelijk het veld ruimen. In ieder geval staat de natuurfotograaf weer slecht in het nieuws. :-[

Jochum () (URL) - 05 Januari '08 - 14:29

Mmm, beetje kort door de bocht, denk ik, om het nu bij domme mensen te leggen die hun al even domme kinderen met vossen laten spelen.
‘t Gaat erom, volgens de directeur, dat de mogelijkheid bestaat dat hij eten uit kinderhandjes gaat grissen en in auto’s springt…
Dan is er dus duidelijk iets fout gedaan door mensen, die meenden een wild dier te kunnen temmen. Maar ‘t is net als bij honden of leeuwen in een circus: ‘t blijven uiteindelijk onberekenbare dieren, denk ik!

Ma (URL) - 06 Januari '08 - 17:04


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.